Nicolae Horumba (APIA): Fermierii nu vor fi sanctionati pentru anii 2015 si 2016 daca nu respecta inverzirea

Data publicarii: 11-04-2016 | Economie

Fermierii nu vor fi sanctionati pentru anii 2015 si 2016 daca nu vor respecta regulile privind inverzirea, acestea urmand sa se aplice din 2017, a declarat, luni, Nicolae Horumba, directorul general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), intr-o conferinta de presa.

"În prezent la plățile pe înverzire vrem să finalizăm testările pe calculul plăților în așa fel încât să facem plățile cât mai repede posibil. Nu știu dacă săptămână aceasta, săptămâna viitoare sau peste două săptămâni. Sunt testări și verificări în așa fel încât calculele să fie corecte. Vineri a apărut ordinul ministrului Agriculturii privind sancțiunile, care prevede modul în care se fac calculele privind plățile pe înverzire. Ce trebuie să știe fermierii — și este foarte important — este că în 2015 și 2016 nu se aplică sancțiuni", a precizat Horumbă.

Acesta a subliniat că, în ceea ce privește calculul la plată, acesta se va face la suprafața de teren arabil pe care o deține în fermă și pe care s-a respectat înverzirea.

"În schimb, calculul la plată se va face la suprafața de teren arabil pe care o are în fermă și pentru care trebuia să respecte înverzirea. Se face un calcul care face diferența la ceea ce ar fi trebuit să realizeze ca suprafață, față de ceea ce a realizat, și se aplică o reducere de jumătate, conform regulamentului. De exemplu, dacă el avut o sarcină de 5%, a realizat 3% (înverzirea — n. r.) pentru o suprafață totală de 100 de hectare arabil, nerealizarea, practic, se contorizează în suprafața arabilă luându-se numai jumătate ca reducere a plății. Asta în câteva cuvinte simple, pentru că regulamentul este foarte greu de reprodus, este foarte alambicat", a precizat Horumbă.

În opinia acestuia, trebuie făcută diferența în ceea ce privește sancțiunea aplicată fermierului și ceea ce înseamnă reducerea plății.

"Regulamentele vorbesc de două concepte total diferite, reducerea fiind plata la ceea ce a realizat, iar sancțiunea este una administrativă, care se aplică pentru că nu și-a realizat sarcinile. Trebuie să facem foarte clar diferența. Sancțiunea administrativă se referă în general pe același principiu ca și sancțiunile referitoare la SAPS; dacă este vorba de o supradeclarare până în 3% se aplică procentul care este, peste 3% și până la 20% se aplica dublul diferenței, peste 20% este eliminat de la plata respectivă și peste 50% intră în sancțiuni multianuale", a explicat directorul general adjunct al APIA.

Pentru 2015, fermierii primesc pentru înverzire, conform regulamentelor aprobate pentru anul respectiv, o sumă de 59,12 euro pe hectar.

Sursa: Agerpress