Panama Papers: Statele europene solicita G20 sa faca schimb de informatii privind actionariatul firmelor

Data publicarii: 15-04-2016 | Economie

Cele mai mari economii europene au acceptat sa faca schimb de informatii privind actionariatul firmelor si au cerut altor state, in special din G20 (grupul tarilor bogate si al principalelor economii emergente), sa procedeze la fel pentru a ingreuna infiintarea companiilor offshore prin care se evita plata impozitelor si se fac tranzactii ilegale, transmite AP.

Anunțul vine în contextul în care, vineri, ministrul spaniol al Industriei, Jose Manuel Soria, a demisionat, după ce numele lui a fost legat de o companie offshore inclusă în dezvăluirile "Panama Papers". Anterior și premierul islandez a demisionat din cauza dezvăluirilor.

"Panama Papers" reprezintă cea mai mare scurgere de informații financiare, care dezvăluie cum politicieni de top, staruri sportive și criminali și-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore. Așa-numitele "Panama Papers" prezintă activitățile unui număr de 214.000 de entități offshore, conform presei din 78 de țări implicată în evaluarea datelor. Scurgerile de informații vin de la Mossack Fonseca, una din cele mai mari și mai discrete firme de avocatură offshore din lume.

Ministrul britanic de Finanțe, George Osborne, și omologii săi din Germania, Franța, Italia și Spania au acceptat să schimbe informații privind acționarii companiilor offshore. În plus, au cerut și altor lideri din G20 să schimbe informații pentru a îngreuna înființarea companiilor offshore prin care se evită plata impozitelor și se fac tranzacții ilegale

Acordul arată beneficiile muncii în comun. Nici o țară nu poate singură să combată evaziunea fiscală internațională, a afirmat George Osborne.

Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor '70 până în primăvara acestui an.

Sursa: Agerpress