Dumitrescu (Deloitte): Romania este perceputa de investitori ca fiind o oaza de stabilitate

Data publicarii: 18-04-2016 | Economie

Romania este perceputa ca un fel de oaza de stabilitate de catre investitorii straini, a declarat, luni, Radu Dumitrescu, director de consultanta financiara la Deloitte Romania, intr-o conferinta pe tema fuziunilor si achizitiilor.

"Investitorii, conform istoricului, ar fi tentați să investească atunci când în piață nu sunt foarte multe tranzacții. România vine după o perioadă în care a avut acea scădere economică abruptă din timpul crizei și, de asemenea, a avut o creștere economică nu neapărat extrem de puternică de curând. Acum este un moment oportun care se observă și în piață. Crește economia, iar investitorii sunt atrași. Investitorii se uită la datele macro, la stabilitatea fiscală, aspectele fiscale care se regăsesc la noi în țară comparativ cu țările din jur. Cred că România este percepută ca o oază de stabilitate. Dacă ne uităm, avem război în dreapta, turbulențe politice în stânga", a spus Dumitrescu.

El a precizat că România este o piață în creștere din punct de vedere al fuziunilor și achizițiilor, iar investitorii o caută.

"Este o piață mare, în creștere, și este o piață pe care investitorii o caută. Marii investitori au niște limite minime de investiție, să spunem 100 de milioane în plus. Pentru a investi astfel de sume în România, trebuie să se uite la campionii regionali. Avem campioni regionali 1 — 2 în fiecare sector care ar putea să atragă acești investitori", a mai spus directorul Deloitte România.

România s-a situat anul trecut pe locul al patrulea în regiune în privința pieței de fuziuni și achiziții, cu o valoare totală estimată la 3,65 miliarde de dolari, în creștere cu 22,4% față de anul precedent, potrivit studiului EY CSE M&A Barometer 2015, dat publicității pe 13 aprilie.

Pe primul loc s-a clasat Turcia cu o valoare estimată la 10,8 miliarde dolari, urmată de Polonia cu 7,6 miliarde dolari și Cehia cu 7,2 miliarde dolari.

În România, cele mai active sectoare în privința pieței de fuziuni și achiziții, în termeni de volum, au fost anul trecut energia și mineritul și IT-ul.

Sursa: Agerpress