Depasirea cu 50 de km pe ora a vitezei legale aduce trei sanctiuni

Data publicarii: 28-11-2006
Incepand de vineri, 1 decembrie, soferii risca mai multe sanctiuni pentru o singura abatere de la regulile de circulatie, aflam din Evenimentul Zilei. Astfel, pe de-o parte, fiecare amenda atrage dupa sine si puncte de penalizare. Pe de alta parte, exista nereguli pentru care un sofer poate "incasa" chiar si trei sanctiuni. Una dintre acestea: depasirea vitezei legale cu peste 50 de kilometri/ora, "pedepsita" cu sase puncte de penalizare, o amenda de pana la 740 lei si suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Mai mult, soferul care cumuleaza 15 puncte de penalizare ramane fara permis 30 de zile. In zece zile, va primi acasa hotararea de suspendare a dreptului de a conduce.

Potrivit legii, in maximum cinci zile de la primirea documentului, este obligat sa predea politistilor permisul de conducere. Daca nu face acest lucru, perioada de suspendare va fi majorata cu inca 30 de zile.

Pe de alta parte, legea mai prevede ca "politia va dispune suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile, daca titularul permisului cumuleaza, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a dreptului de a conduce".

Noul Cod Rutier are totusi si o parte buna: punctele de penalizare se anuleaza la sase luni de la data constatarii contraventiei.

> Vorbesti la telefon, ai incasat doua puncte!

Legea prevede strict abaterile care sunt "sanctionate" cu puncte de penalizare (2, 3, 4 sau 6, in functie de gravitatea faptei).

Astfel, doua puncte de penalizare se aplica pentru:

> folosirea incorecta a luminilor de drum la intalnirea cu un autovehicul care circula din sens opus;

> folosirea telefoanelor mobile la volan;

> nerespectarea obligatiei de a purta centura de siguranta sau, in cazul motociclistilor, casca de protectie;

> depasirea cu 10-20 de km/ora a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv, pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;

> circulatia pe un sector de drum pe care accesul este interzis;

> nerespectarea regulilor privind intoarcerea, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatie sau a directiei de mers;

> nerespectarea obligatiei de a folosi luminile de intalnire, pe timpul zilei, pe autostrazi, drumuri expres sau national-europene (E);

> stationarea neregulamentara;

> refuzul de a inmana agentului de circulatie actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori alte acte prevazute de lege, precum si refuzul de a permite verificarea vehiculului atunci cand "exista indicii temeinice cu privire la savarsirea unor infractiuni ori contraventii pentru care se dispune confiscarea unor bunuri".

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: