Noua focare de dermatita nodulara virala la bovine, in Bulgaria; recomandari pentru crescatorii de bovine din Romania (asociatie)

Data publicarii: 21-04-2016 | Economie

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP) - membra a Federatiei Pro-Agro, recomanda crescatorilor de bovine din Romania sa nu achizitioneze animale din Bulgaria deoarece au fost confirmate noua focare de dermatita nodulara virala la bovine, iar un numar de 366 de bovine au fost deja ucise.

În prezent, în România nu au fost semnalate astfel de cazuri.

Potrivit unui comunicat al ACEBOP transmis joi AGERPRES, experții ANSVSA au confirmat evoluția unor focare de dermatită nodulară la bovine în țara vecină, în urma unei alerte primite din partea unui membru ACEBOP, iar în prezent supraveghează și monitorizează mișcările animalelor.

"Boala evoluează grav mai ales la tineret, fiind însoțită de simptome ca: anorexie, reticență la mișcare urmate de dezvoltarea unor noduli pe piele, inflamarea ganglionilor limfatici, necrozarea acestora. Singura măsură este uciderea și distrugerea cadavrelor (există un vaccin, dar este unul viu și nu se recomandă)", se arată în comunicat.

Pentru reducerea riscului apariției bolii în efectivele din România, Asociația recomandă membrilor săi să nu achiziționeze bovine din Bulgaria până la închiderea focarelor, să verifice zilnic animalele, să anunțe fără întârziere medicul veterinar la apariția unor suspiciuni, să îndepărteze gunoiul de grajd și să asigure dezinsecția spațiilor cu gunoi.

Potrivit sursei citate, situația focarelor din Bulgaria poate fi accesată la adresa de internet: http://www.oie.int/wahis_2/public/wahid.php/Countryinformation/Countryreorts.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: