Efigia pictorului Turner va figura pe bancnota de 20 de lire sterline

Data publicarii: 24-04-2016 | Economie

Portretul pictorului englez Turner (1775-1851) va figura pe noile bancnote de 20 de lire sterline, a anuntat vineri guvernatorul Bancii Angliei, preluat de AFP. Pe bancnote vor fi imprimate autoportretul lui Joseph Mallord Turner si "The Fighting Temeraire", ulei pe panza realizat in 1838.

"Turner este fără îndoială cel mai influent pictor britanic din toate timpurile", a afirmat Mark Carney la prezentarea noii bancnote, organizată la galeria de artă Turner Contemporary din Margate, oraș balnear din sud-estul Angliei. "Activitatea sa a transformat pictura, legând lumea clasică cu cea modernă. Influența lui s-a exercitat de-a lungul întregii sale vieți și este evidentă și astăzi", a adăugat el.

Pe bancnotă va fi imprimat și citatul "Light is therefore colour", extras dintr-un curs al lui Turner dedicat utilizării luminii, umbrelor și nuanțelor.

Pe actuala bancnotă de 20 de lire sterline, emisă prima oară în 2007, figurează portretul economistului liberal Adam Smith. Cea nouă, care va intra în circulație în 2020, va fi a treia dintr-o serie de bancnote realizate din polimeri (plastic flexibil) și nu pe hârtie.

Pe viitoarele bancnote de 5 ți 10 lire urmează să fie imprimate portrete ale lui Winston Churchill și, respectiv, ale romancierei Jane Austen, încheie sâmbătă AFP.

Sursa: Agerpress