Havrilet (ANRE): Pregatim un pachet legislativ pentru liberalizarea timpurie a pietei gazelor

Data publicarii: 27-04-2016 | Economie

Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pregateste un pachet de proiecte de acte normative pentru modificarea legislatiei din prezent din sectorul gazelor, pentru ca piata sa poata fi liberalizata mai devreme decat era prevazut in calendarul existent, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Niculae Havrilet, presedintele institutiei.

"Pregătim în acest moment o serie de modificări la legislația aflată în vigoare în prezent. Este nevoie de anularea Hotărârii de Guvern care prevede calendarul de liberalizare, precum și de o ordonanță de urgență pentru modificarea legii-cadru, unde există aspecte legate de liberalizate. De asemenea, este nevoie de aprobarea Codului rețelei, care să instituie anumite mecanisme pentru funcționarea optimă a pieței", a spus Havrileț.

ANRE va propune aceste modificări Guvernului prin intermediul Ministerului Energiei, care are drept de inițiativă legislativă.

Havrileț a adăugat că este necesar ca Transgaz, operatorul pieței de gaze, să își asume rolul de a realiza echilibrarea pieței în caz de nevoie și, totodată, este necesară și introducerea conceptului de consumator întreruptibil, care să poată fi deconectat de la rețeaua de gaze în cazul unei ierni grele, când este prioritară alimentarea populației.

"La ANRE, tema zilei este procesul de liberalizare a pieței gazelor. Prin lege, s-a stabilit că momentul liberalizării este cel al convergenței prețurilor internaționale cu prețul intern, iar acum prețurile internaționale sunt mai mici", a spus Havrileț, anterior, în cadrul unei conferințe pe tema dezvoltării sectorului petrolier.

Prezentul calendar de liberalizare a pieței gazelor prevede o creștere cu 10% a prețului, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh, de la 1 iulie 2016, creștere care nu ar avea sens, în condițiile în care prețurile pe piața liberă sunt în scădere, a susținut Havrileț.

Prețul reglementat al gazelor plătit de populație va scădea de la 1 mai cu 2-3%, datorită diminuării cu 6% a tarifelor de distribuție a gazelor, a precizat Havrileț, în cadrul aceleiași conferințe.

"Chiar astăzi (miercuri — n.r.) avem un Comitet de Reglementare foarte important. Tarifele de distribuție scad cu 6%, ceea ce va duce la scăderea prețului final la consumator de 2-3%", a susținut Havrileț.

El a adăugat că piața este în situația în care prețul de import a devenit mai mic decât prețul gazelor de producție internă, situație care trebuie să ducă la liberalizarea totală. Potrivit sursei citate, în această situație importurile au crescut din nou, ajungând la 10%.

"Consumul național în acest moment este de 15-16 milioane de metri cubi pe zi, iar importul ajunge la 1,5 milioane de metri cubi, deci 10% din consum. Aceasta arată că s-a schimbat filosofia pe piața gazelor, ceea ce nu este rău, pentru că perioada care ne interesează cel mai mult este cea de iarnă. Astfel, se revine la situația de normalitate în care importăm gaze vara la preț mic și lăsăm producția internă pentru iarnă", a continuat Havrileț.

Directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat marți, într-o conferință de presă, că prețul gazelor de import va continua să scadă în perioada următoare și va ajunge iarna viitoare la un nivel cu 10% mai mic decât cel al gazelor de producție internă.

"Prețul gazelor de import va continua să scadă și va ajunge în trimestrul al treilea și al patrulea al acestui an mai mic decât cel de producție internă. Conform contractelor pe care le avem, iarna viitoare, gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decât cele autohtone", a arătat el.

Sursa: Agerpress