Bolomey: Romania s-a numarat printre tarile europene care au respectat cerinta de la Maastricht, de a mentine valoarea PIB

Data publicarii: 09-05-2016 | Economie

Romania s-a numarat printre putinele tarile europene care au respectat cerinta de la Maastricht, de a mentine valoarea produsului intern brut, a declarat, luni, in cadrul Forumul de Investitii Romania - Elvetia, presedintele Camerei de Comert Elvetia - Romania, Irina Bolomey.

'Vorbim despre viitorul economiei românești și vrem să trecem în revistă oportunități pentru investitori, în special pentru cei elvețieni. De asemenea, vorbim despre provocările cu care se confruntă aceștia în România. Recent, România a fost recomandată investitorilor, având o economie stabilă. Este un pas înainte pentru România, acest lucru datorându-se mai multor factori, printre care și creșterea PIB-ului. În 2016 va fi de 2,2%, iar în 2017 de 2,8%. Din anul 2012 și până în 2016, România s-a numărat printre puținele țări europene care a respectat cererea de la Maastricht, de a menține valoarea PIB-ului. Acest lucru a fost realizat prin măsuri dificile ale Guvernului, prin tăierea investițiilor. Creșterea PIB-ului a fost susținută, de asemenea, de consumul intern al populației, fapt posibil ca urmare a deciziei Guvernului de a reduce TVA și de a crește salariul minim, plus alte beneficii', a afirmat Bolomey.

Reprezentanta Camerei de Comerț Elveția — România a adăugat că Elveția, deși nu face parte din Uniunea Europeană, alocă sume importante de bani pentru derularea de proiecte majore în țări din Europa Centrală, inclusiv în România.

'Rata inflației este negativă astăzi și apetitul pentru consum este în creștere. România a avut un deficit comercial și o creștere a consumului, fapt ce este mai important pentru importatori decât pentru producție. România a avut una dintre cele mai stabile rate de schimb valutar din regiune. Elveția, o altă țară din Europa Centrală, cu resurse naturale limitate, are o economie foarte bine dezvoltată și unul dintre cele mai bune locuri din lume unde să trăiești, având și unul dintre cele mai mari PIB-uri pe cap de locuitor. Elveția a avut totdeauna o economie deschisă spre piețele externe. Deși nu face parte din Uniunea Europeană, Elveția alocă sume mari pentru proiecte, inclusiv pentru România', a spus Irina Bolomey.

Camera de Comerț Elveția — România organizează, luni, la București, Forumul de Investiții România — Elveția, eveniment la care participă și vicepremierul și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc.

Temele abordate în cadrul forumului sunt: "Viitorul economiei în România", "Provocări și oportunități pentru investitori" și "Reforma sistemelor educațional și fiscal".

La eveniment mai sunt prezenți: președintele Consiliului Național Elvețian — Christa Markwalder, președintele Camerei de Comerț Elveția — România — Irina Boloey, secretarul de stat în Ministerul Economiei și șef al Departamentului pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat — Manuel Costescu, precum și secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice — Gabriel Biriș.

Sursa: Agerpress