Comisia Europeana recomanda Romaniei sa imbunatateasca gradul de conformare voluntara la plata taxelor

Data publicarii: 18-05-2016 | Economie

Comisia Europeana recomanda Romaniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei si Slovaciei sa imbunatateasca gradul de conformare voluntara la plata taxelor.

Executivul comunitar a publicat miercuri o serie de recomandări în materie de politică economică, specifice pentru fiecare stat membru pentru următoarele 12-18 luni, informează un comunicat de presă.

În cazul României, recomandările Comisiei Europene vizează politica fiscală, achizițiilor publice, sistemelor juridice și procedurilor de insolvență precum și îmbunătățirea gradului de ocupare, a capitalului uman, incluziunii și protecției sociale.

În ceea ce privește recomandările privind piața muncii, "Franța și România trebuie să se asigure că modificarea salariului minim este în concordanță cu obiectivele privind promovarea gradului de ocupare și a competitivității", subliniază Comisia Europeană.

Recomandările formulate miercuri se concentrează pe cele trei domenii prioritare ale Comisiei: investiții, reforme structurale și responsabilitate fiscală. Potrivit executivului comunitar investițiile sunt relativ reduse comparativ cu nivelul de dinaintea crizei dar au început să crească, ajutate și de Planul de Investiții pentru Europa. De asemenea, Comisia subliniază că este nvoie de noi progrese în domeniul reformelor structurale pentru a stimula relansarea și a crește potențialul de creștere pe termen lung al economiilor UE. În sfârșit, statele membre trebui să deruleze politici fiscale responsabile.

Statele membre UE sunt sfătuite să implementeze aceste recomandări specifice în totalitate și la timp. Miniștrii UE ar urma să discute aceste recomandări înainte ca șefii de stat și de guvern să le susțină. Ulterior este de datoria statelor membre să implementeze aceste recomandări prin politicile lor economice și bugetare în 2016-2017.

În luna octombrie a anului trecut, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, declara că în România gradul de conformare voluntară la plata taxelor nu va crește nici dacă acestea scad la jumătate, dacă nu se vede o îmbunătățire în serviciile publice primite în schimbul acestor taxe, în condițiile în care infrastructura, educația și sănătatea sunt deficitare.

Potrivit președintelui Consiliului Fiscal, veniturile colectate, ca procent din PIB, reprezentau 33% în 2014, iar veniturile fiscale, din taxe și impozite, inclusiv CAS, doar 27,6%, cu mai mult de 10 — 12 puncte procentuale sub mediile europene.

Sursa: Agerpress