Productia de electricitate a Frantei scade cu 6%, ca urmare a grevei angajatilor de la centralele nucleare

Data publicarii: Astazi, 26-05-2016 | Economie

Productia de energie electrica in Franta a scazut joi cu cel putin 5 Gigawati, dupa ce reprezentantii sindicatului CGT de la grupul de utilitati EDF s-au alaturat miscarii nationale de protest impotriva planurilor guvernului de reforma a dreptului muncii, transmite Reuters.

Sindicaliștii CGT de la cele 19 centrale nucleare din Franța au votat să intre în grevă joi, alăturându-se protestelor care au paralizat deja aprovizionarea cu carburanți în unele părți ale Franței. Purtătorul de cuvânt al CGT, Laurent Langlard, a precizat că în jurul orei 07.45 GMT producția de energie electrică era mai mică cu 5.000 de megawați decât nivelul normal, după ce reactoarele au redus producția dar nu s-au oprit. Cele 19 centrale nucleare asigură 75% din producția de electricitate a Franței.

Regulamentul de funcționare al EDF, companie controlată de statul francez, prevede că personalul trebuie să asigure o producție minimă astfel încât să fie evitate deficiențele în aprovizionarea cu energie în timpul grevelor. Consumatorii nu vor resimți reducerea producției de energie la centralele nucleare însă EDF va avea de suferit pentru că trebuie să pornească centralele pe bază de combustibili fosili, mai scumpe, și de asemenea să importe electricitate.

Pentru a evita paralizarea țării, cu doar trei săptămâni înainte de debutul Euro-2016, premierul Manuel Valls a lăsat joi să se înțeleagă că ar putea fi adoptate unele mici modificări la testul legii de reformă a dreptului muncii, adoptată de Adunarea națională săptămâna trecută. Cu toate acestea, Manuel Valls a exclus ipoteza modificării cadrului legii sau renunțării la această reformă susținută de președintele François Hollande.

Actul legislativ are drept obiectiv să reformeze piața muncii într-o țară în care rata șomajului se apropie de 10%, însă criticii estimează că actul normativ nu va face decât să crească precaritatea salariilor.

Sursa: Agerpress