Austria si fondul IPIC au semnat un nou acord al actionarilor OMV

Data publicarii: 02-06-2016 | Economie

Fondul de investitii IPIC (International Petroleum Investment Company) din Abu Dhabi a acceptat miercuri sa-si majoreze participatia detinuta la grupul energetic austriac OMV, dupa negocieri prelungite cu Guvernul austriac, transmit site-ul thenational.ae si TradeArabia News Service.

Conform acordului, IPIC nu-și va exercita opțiunea de vânzare a participației de 24,9% deținută la OMV, care are o capitalizare de piață de aproximativ două miliarde de euro. Potențiala vânzare a reprezentat un motiv de îngrijorare pentru Guvernul austriac încă de anul trecut, când au început negocierile.

Austria deține 31,5% din OMV prin intermediul holdingului OBIB. Inițial, IPIC a achiziționat în 1990 o participație de sub 20% în OMV și a majorat-o până la actualul nivelastfel încât cele două entități guvernamentale dețin o participație combinată de 56,4% în OMV.

Cotidianul austriac "Die Presse" anunța marți că noul contract nu conține modificări semnificative față de precedentul acord. Balanța de putere între cei doi acționari nu s-a modificat, OBIB cu 31,5% este cel mai mare acționar iar IPIC deține 24,9% din capital. Împreună, cei doi parteneri controlează majoritatea absolută a acțiunilor OMV și pot împiedica o preluare ostilă a companiei.

Publicația menționată precizează însă că în cursul negocierilor pentru noul acord, IPIC ar fi încercat să obțină o opțiune de vânzare (put option), pe care ar fi putut să o exercite în anumite condiții. Până la urmă această opțiune pentru IPIC a căzut. Potrivit "Die Presse", o opțiune de vânzare ar fi posibilă cel mai devreme în anul 2022.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Economiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 18,99%, iar restul de 9,357% este deținut de alți acționari.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale și Energie.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: