Reuters: Sunt sanse reduse ca bancile din Grecia sa obtina saptamana aceasta acces la finantarea BCE

Data publicarii: 02-06-2016 | Economie

Este putin probabil ca bancile din Grecia sa recastige accesul saptamana aceasta acces la finantarea ieftina de la BCE, din cauza neintelegerilor dintre Guvernul de la Atena si creditorii internationali, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Joi are loc ședința de politica monetară la Banca Centrală Europeană iar creditorii eleni sperau că BCE va începe să accepte din nou obligațiunile grecești drept garanții în schimbul creditelor.

În februarie 2015, BCE a renunțat brusc să mai accepte obligațiuni grecești drept garanții pentru finanțare, transferând practic către Banca Centrală a Greciei povara finanțării băncilor elene. Analiștii susțin că decizia BCE a fost un răspuns la abandonarea programului de reforme de către Guvernul elen.

Dacă BCE ar decide joi să accepte obligațiunile grecești drept garanții în schimbul creditelor, creditorii eleni ar putea renunța la finanțarea de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei și ar putea beneficia de finanțare mai ieftină de la BCE.

Speranțele au crescut săptămâna trecută, în urma deciziei Eurogrupului de a debloca noi fonduri pentru Grecia, după ce țara a finalizat cu succes evaluarea programului de asistență financiară.

Dar Guvernul de la Atena refuză să adopte unele măsuri suplimentare cerute de creditorii internaționali, cum ar fi retragerea unor beneficii pentru pensionari, de aceea este puțin probabil ca joi Banca Centrală Europeană să accepte obligațiuni grecești drept garanții pentru finanțare.

Reprezentanții BCE nu au comentat informația.

Ministrul elen de Finanțe, Euclid Tsakalotos, și-a exprimat săptămâna trecută speranța că Atena va intra rapid în programul de relaxare cantitativă al BCE (QE). În martie 2015, Banca Centrală Europeană a demarat mult-așteptatul program de relaxare cantitativă (QE), menit să redreseze economia zonei euro și să evite riscul unei spirale deflaționiste. Președintele BCE, Mario Draghi, a anunțat achiziții lunare combinate de obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 80 de miliarde de euro.

"Unul dintre obiectivele noastre în această evaluare era intrarea în programul de relaxare cantitativă al BCE, ceea ce sperăm că va veni foarte curând", le-a declarat jurnaliștilor Euclid Tsakalotos, după ce Eurogrupul a aprobat acordarea unei tranșe de 10,3 miliarde de euro (11,5 miliarde de dolari) Greciei din pachetul de asistență financiară și a prezentat o ofertă pentru reducerea poverii datoriei acesteia.

Atenuarea restricțiilor asupra mișcărilor de capital, introduse în iunie 2015, va depinde de revenirea banilor în depozitele bancare, a afirmat Euclid Tsakalotos.

Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni în 2 iunie, la Viena.

În ultimele luni, Banca Centrală Europeană a redus plafonul finanțării de urgență destinată băncilor grecești (ELA), după ce restricțiile asupra mișcărilor de capital și acordul dintre Guvernul de la Atena și creditorii internaționali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: