Costin (BNS): Guvernul nu mai doreste sa acorde solda de merit angajatilor din penitenciare

Data publicarii: Astazi, 03-06-2016 | Economie

Proiectul de ordonanta privind salarizarea bugetarilor prevedea initial ca angajatii din penitenciare vor primi soldele de merit taiate in 2009, insa acest lucru a fost eliminat din ultima varianta a proiectului, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.

"În proiectul de ordonanță cu corecțiile salariale avansat de Guvernul Cioloș în urmă cu circa două săptămâni, ei figurau la acordarea soldei de merit pe care n-au primit-o încă din 2009 și se încerca cumva să se elimine această discriminare, care îi viza doar pe ei în întregul sistem de apărare din România. Totul a fost 'ok', până sâmbătă când, la întâlnirea de la Ministerul Muncii, am constatat că pe ultima variantă de ordonanță, cei 12.000 și ceva de salariați din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) fuseseră scoși de acolo. Am avut două întâlniri, luni și marți, cu Ministerul Muncii, în care am încercat să punem lucrurile în ordine, însă nu s-a găsit nicio soluție, iar ei au rămas în continuare scoși din context", a susținut Costin.

El a arătat că efortul bugetar pentru a acorda aceste solde de merit este de două milioane de lei.

"Aceasta în contextul în care acești oameni sunt subdimensionați ca personal, iar în ultimii patru ani au avut în medie peste un milion de ore suplimentare prestate și neplătite sau necompensate cu timp liber corespunzător", a completat Costin.

Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) și Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a organizat vineri un miting de protest în fața sediului Ministerului Muncii, în condițiile în care, potrivit organizatorilor, sistemul penitenciar este singura instituție publică din România cu zero creșteri salariale prin ordonanța referitoare la salarizarea bugetarilor.

SNLP și FSNAP vor declanșa vineri, concomitent, acțiuni suport în toate unitățile penitenciare.

'Accesul în penitenciare și alte activități specifice se vor face 'ca la carte' punând pe primul plan regulamentele, precum și limitarea vulnerabilității misiunilor și personalului, indiferent dacă aceste acțiuni vor genera întârzieri sau chiar blocaje în programul normal al unităților. În următoarea perioadă se vor organiza noi acțiuni specifice cu privire la care vom informa corespunzător', se precizează într-un comunicat al celor două organizații sindicale.

Potrivit sursei citate, sistemul penitenciar format din 47 de unități și 12.000 de salariați face parte, conform legii, din structura de apărare națională, siguranță și ordine publică împreună cu MApN, MAI, SRI, STS, SPP. Sindicaliștii afirmă, în context, că, începând cu anul 2010, o treime dintre salariații din toată structura de apărare au păstrat în salariile înghețate de Emil Boc salariul de merit (20% din salariul de bază) precum și sporul pentru misiuni speciale (50% din salariul de bază) și au continuat sa încaseze aceste sume până în prezent, mulți dintre generalii care coordonează structura cumulând pe toată perioada dar și pe viitor, până la pensie, ambele drepturi menționate.

'Prin proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor pe care Guvernul Cioloș intenționează să și-l asume în luna iunie 2016, s-a stabilit eliminarea inechităților salariale din structura de apărare, generate de înghețarea salariilor de merit doar în veniturile unei treimi din personal, prin actualizarea tuturor salariilor în plată, cu includerea unei sume compensatorii echivalente salariului de merit. Prin formularea decisă în proiect, respectiv referința strictă la drepturile în plată în anul 2009, sistemul penitenciar este eliminat de la efectele prevederii sus menționate având în vedere faptul că în sistemul penitenciar, salariul de merit nu a fost acordat în anul 2009 niciunui salariat din penitenciare, ca urmare a presiunilor MFP și MJ la elaborarea proiectului de buget pentru anul 2009. Prin urmare, nu numai că timp de 7 ani nimeni din sistemul penitenciar nu a încasat acest drept dar începând cu 2016, nu o treime ci 100% din personalul celorlalte instituții va încasa salariul de merit în timp ce penitenciarele rămân tot pe zero', se precizează în comunicatul citat.

Sindicaliștii din sistemul penitenciar susțin că prin legislația în vigoare structura de apărare se constituie ca o singură familie ocupațională în cadrul căreia drepturile personalului sunt corelate și aliniate, însă Ministerul Muncii a rămas insensibil la toate argumentele furnizate de sindicate pentru modificarea prevederii astfel încât să producă efecte asupra tuturor instituțiilor din structură inclusiv sistemul penitenciar.

'Modificările solicitate de noi nu prezintă impact bugetar pentru anul în curs și au o influență foarte mică în 2017, iar drepturile din penitenciare nu sunt superioare celor din MAI, SRI etc astfel încât să justifice o corecție. Însă vor deveni mult mai mici pe viitor deși în penitenciare lucrăm în contact direct cu deținuți și ne aflăm practic permanent în prima linie. Ambiția unor generali care vor să-și securizeze propriile salarii indiferent de pagubele colaterale, precum și subiectivismul tehnocrat rece și calculat, facilitează un demers injust și absolut distructiv pentru siguranța României, respectiv îndepărtarea sistemului penitenciar din structura de apărare naționala, demers care începe prin diferențieri salariale abuzive', subliniază sindicaliștii.

În plus, aceștia afirmă că 4.000 de salariați care lucrează în schimburi efectuează 1 milion de ore suplimentare pe an dintre care 500.000 nu pot fi compensate cu timp liber și nici în alt fel.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: