Grecia accelereaza privatizarile pentru a primi transa de 7,5 miliarde de euro din pachetul de asistenta financiara

Data publicarii: 07-06-2016 | Economie

Guvernul de la Atena a obtinut de la creditorii internationali mai mult timp pentru a finaliza proiectele de privatizare, in scopul deblocarii fondurilor din pachetul de asistenta financiara, transmite site-ul ekathimerini.com.

Autoritățile sunt aproape de semnarea unui memorandum de înțelegere între Agenția pentru Privatizare din Grecia (Taiped) și investitori din China și Abu Dhabi privind închirierea fostului aeroport din Atena, Elliniko.

Președintele Taiped, Stergios Pitsiorlas, urmează să se întâlnească cu premierul elen Alexis Tsipras după semnarea acordului, pentru a discuta situația privatizărilor. În 2014, Grecia a ajuns la un acord de 915 milioane de euro (un miliard de dolari) pentru vânzarea Hellenikon către un consorțiu din care fac parte Lamda Development și investitori din China și Abu Dhabi. Poziția comunității locale și dificultățile tehnice au întârziat până acum proiectul.

O altă acțiune așteptată de creditorii internaționali este transferarea unui pachet de 5% din acțiunile operatorului de telefonie OTE către Agenția pentru Privatizare din Grecia.

Un oficial de la Ministerul Finanțelor a declarat că tranșa de 7,5 miliarde de euro din pachetul de asistență financiară ar putea fi deblocată până la sfârșitul acestei luni.

Noul Guvern de stânga a oprit unele privatizări, când a venit la putere în 2015, dar le-a relansat în ianuarie, ca parte a acordului semnat cu creditorii internaționali. Al treilea pachet de asistență financiară obținut în iulie de Grecia (în valoare de 85 de miliarde de euro) prevede un program masiv de privatizare. Banii obținuți vor fi folosiți la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor și pentru finanțarea investițiilor. În ultimii cinci ani Grecia a obținut din privatizări trei miliarde de euro.

Atena poate obține în acest an peste două miliarde de euro din vânzarea activelor de stat, și poate îndeplini obiectivul de a obține din privatizări venituri de șase miliarde de euro până în 2018, a declarat recent Pisiorlas.

Deutsche Telekom controlează 40% din acțiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la rândul său, deține 54,01% din Telekom România. La jumătatea lunii august 2014, Romtelecom și Cosmote România au anunțat că vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom România, iar produsele și serviciile vor fi oferite sub brandul "T".

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: