Ministrul Mediului: Pentru Romania, economia verde este o oportunitate de dezvoltare si stimulare a competitivitatii in noi sectoare de crestere economica

Data publicarii: 09-06-2016 | Economie

Economia verde este calea pentru o lume prospera economic, dar in care sa ne bucuram de un mediu curat si sanatos, iar calculele europene demonstreaza ca economia circulara ar putea crea un beneficiu net de aproape un trilion de euro, respectiv un castig PIB de 7%, a afirmat ministrul roman al Mediului, Cristiana Pasca Palmer, in cadrul Conferintei Ministeriale de Mediu care se desfasoara in Georgia, la Batumi, in perioada 8 - 10 iunie.

"Schimbarea paradigmei economiei către economia verde este cu certitudine o provocare ce are la bază ideea că mediul poate asigura o șansă de creștere economică sustenabilă pe termen lung. Pentru România economia verde este o oportunitate în sine de dezvoltare și stimulare a competitivității în noi sectoare de creștere economică (eco-business, eco-inovare, eco-design etc) dar și de stimulare a unui management eficient al resurselor pentru sectoarele economice tradiționale. În mod clar există și o logică economică puternică în spatele acestei transformări: de exemplu, calculele europene demonstrează că economia circulară ar putea crea un beneficiu net de aproape un trilion de euro, adică un câștig PIB de 7%", a afirmat Cristiana Pașca Palmer.

În context, ministrul Mediului a amintit că "România a operaționalizat deja Comitetul interministerial pentru coordonarea și integrarea mediului în politicile sectoriale la nivel național și a inițiat un proces prin care țara va stabili un pachet de măsuri concrete, în funcție de particularitățile și prioritățile naționale. De asemenea, România a adoptat legea achizițiilor publice verzi și a conceput Programe de finanțare care să susțină inițiative de eco-business, sectorul clădirilor verzi — măsuri prin care se vor deschide piețe 'green' importante", a mai spus ministrul de resort.

"Un element central al Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă este Consumul și Producția Durabile, fundamentul dezvoltării economiei verzi. Aceste componente sunt atu-ul noii agende care, alături de semnarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, sunt expresia clară a determinării comunității internaționale în a conduce lumea pe o cale durabilă. De aceea, voința politică și conștientizarea la nivel public sunt esențiale în succesul Românei în acest proces", a subliniat Pașca Palmer.

Potrivit Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, lucrările Conferinței Ministeriale de Mediu organizată de Comisia Economică a ONU pentru Europa (UNECE) au fost deschise miercuri în Georgia (Batumi) cu discuții între cele 56 de state participante din Europa, America de Nord și Asia. În centrul discuțiilor celor peste 800 de delegați a fost tranziția către economia verde și adoptarea Planului de Acțiune de la Batumi prin inițiative naționale, care pot accelera acest proces.

Agenda ministrului Mediului a inclus și o intervenție în simpozionul organizat de OECD — Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare cu privire la managementul resurselor de apă și legătura cu creșterea economică verde.

'În acest sens, intervenția ministrului a făcut referire la rolul important pe care România îl joacă încă din 2007 în Inițiativa privind Apa a Uniunii Europene (EU Water Initiative) unde deține președinția grupului de lucru pentru regiunea Europa de Est și Asia Centrală', se mai arată în comunicatul MMAP.

Ministrul român al Mediului s-a întâlnit și cu Christian Friis Bach, Sub-Secretar General al Organizației Națiunilor Unite și Secretar Executiv al Comisiei Economice a Națiunilor Unite (UNECE) pentru Europa, fiind discutat stadiul colaborării între România și UNECE în ceea ce privește acordurile internaționale de mediu.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: