Un ministru german vrea bariere in calea preluarii companiilor europene de catre investitorii care nu sunt din Europa

Data publicarii: 09-06-2016 | Economie

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, vrea ca Uniunea Europeana sa introduca bariere pentru investitiile non-europenilor in industriile strategice, adaugand ca refuza sa sacrifice locurile de munca pe altarul pietei libere, transmite AFP.

Într-un articol ce urmează să fie publicat vineri în săptămânalul Wirtschaftswoche, social-democratul Sigmar Gabriel își invită colegii europeni "să clarifice dacă ar trebui introdusă posibilitatea de a lua în considerare interesele industriale ale UE la fel de mult ca și cele ale investitorilor, în sectoarele esențiale pentru viitorul economiei europene". Cu alte cuvinte, oficialul german ar dori să poată bloca preluarea companiilor europene de către actori non-europeni atunci când este vorba de industrii "care poartă germenii prosperității și creării de valoare viitoare", se arată în extrasele din acest articol difuzate joi.

"Nu sunt dispus să sacrific locuri de muncă și companii pe altarul pieței europene deschise", subliniază Sigmar Gabriel.

Ministrul german al Economiei a dat naștere la o polemică în ultimele săptămâni în Germania după ce și-a exprimat rezervele față de intenția grupului chinez Midea de a prelua producătorul german de roboți Kuka, adăugând că ar prefera o preluare de către un alt grup german sau european. Într-o conferință de presă organizată miercuri, Sigmar Gabriel a criticat investițiile realizate de "companiile care vin din țările care nu și-au deschis piețele", o aluzie deschisă la China, chiar dacă a subliniat că nu vizează "nicio țară anume".

În ultimii ani, mai multe IMM-uri germane din sectorul industriei au trecut sub control chinez. Legislația germană permite Guvernului să se opună preluării controlului unei companii germane de către o companie străină dacă securitatea sau ordinea publică sunt în pericol însă aceste aspecte nu sunt singurele care ar trebui luate în prezent în considerare, crede Sigmar Gabriel.

Declarațiile oficialului german vor găsi un susținător în Franța, unde Guvernul s-a opus recent intenției grupului chinez Jin Jiang de a prelua controlul la grupul hotelier francez AccorHotels. Cu toate acestea, șeful Guvernului german, Angela Merkel s-a abținut pentru moment să se pronunțe asupra dosarului Kuka precum și cu privire la orice nouă măsură protecționistă în condițiile în care duminică va pleca în China, însoțită de mai mulți miniștrii, pentru consultări guvernamentale bilaterale.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: