Germania: Sunt necesare mai multe negocieri privind acordarea statutului de economie de piata pentru China

Data publicarii: 13-06-2016 | Economie

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a afirmat, luni, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul chinez Li Keqiang, ca sunt necesare mai multe negocieri la nivel de experti privind acordarea statutului de economie de piata pentru China, transmite Reuters.

În momentul aderării sale la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), în 2001, China nu a fost înregistrată drept economie de piață, acest statut urmând să fie reexaminat 15 ani mai târziu, în 2016.

Li Keqiang a declarat că disputele comerciale cu UE reprezintă o mică parte din legăturile comerciale și China nu dorește un război comercial.

Merkel a mai afirmat că Germania se așteaptă ca piața chineză să fie deschisă investițiilor străine și nu dorește ca noua legislație din China privind organizațiile non-guvernamentale să afecteze activitatea acestor instituții în statul asiatic.

Cancelarul Germaniei a sosit duminică în China pentru o vizită de trei zile, în care vor fi discutate și temerile UE legate de exporturile chineze de oțel. "Trebuie să ne asigurăm că există condiții echitabile", a apreciat Merkel, referindu-se la problema oțelului.

Piața chineză se confruntă cu o supraofertă de oțel, în condițiile în care încetinirea celei mai mari economii asiatice a afectat cererea internă de oțel, astfel că acesta este vândut pe piețele mondiale la prețuri de dumping. Potrivit experților, China, responsabilă pentru jumătate din producția mondială de oțel, se confruntă în prezent cu o supraproducție de 340 milioane de tone, adică dublu față de cantitatea de oțel produsă anual în Uniunea Europeană.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: