China: Pentru a doua oara in acest an, productia de otel depaseste nivelul de 70 de milioane de tone

Data publicarii: 13-06-2016 | Economie

Productia de otel a Chinei a crescut cu 1,8% in mai, la 70,5 de milioane de tone, fiind pentru a doua oara in acest an cand depaseste nivelul de 70 de milioane de tone, arata datele publicate luni de Biroul National de Statistica, transmite Reuters.

Nivelul record al producției din China înregistrat în ultimele luni a sporit criticile la adresa autorităților de la Beijing, acuzate că distorsionează piețele globale vânzând oțel la prețuri de dumping.

Producția zilnică a urcat cu 1,7% luna trecută, la 2,27 de milioane de tone, comparativ cu mai 2015, conform calculelor Reuters.

Prețul oțelului a urcat cu 79% în aprilie, față de nivelul scăzut înregistrat anul trecut, încurajând oțelăriile să-și reia producția, însă, de la începutul lunii mai, a coborât cu 25%, pe fondul reducerii cererii.

În primele cinci luni din acest an, producția de oțel a Chinei a scăzut cu 1,4%, la 329,95 de milioane de tone, comparativ cu perioada similară din 2015.

Luna trecută, liderii G7 (grupul celor mai industrializate șapte state ale lumii) s-au angajat să elimine capacitățile industriale în exces apărute în urma acordării de subvenții guvernamentale și au criticat China pentru că nu a depus suficiente eforturi pentru a rezolva problema supracapacităților de producție din industria oțelului.

"Recunoaștem impactul negativ al capacităților industriale în exces — în special din industria oțelului — asupra economiei, angajaților și relațiilor comerciale. În special, suntem îngrijorați de subvențiile și alte măsuri de sprijin din partea guvernelor și al instituțiilor de stat care distorsionează piața și contribuie la excesul producției pe plan global", se arată în comunicatul G7.

China va plăti subvenții de 100 de miliarde de yuani (15,3 miliarde de dolari) pentru a ajuta firmele din sectorul oțelului și cărbunelui să rezolve problema supracapacităților de producție, a anunțat recent Ministerul de Finanțe de la Beijing.

Aproximativ 8% din fonduri vor fi folosite pentru acordarea de compensații angajaților concediați, restul banilor fiind utilizați la recompensarea firmelor care își reduc suficient capacitățile de producție. Între timp, reducerile de taxe, fuziunile, achizițiile, restructurarea datoriilor și chiar falimentul ar trebui să conducă la ieșirea de pe piață a companiilor care nu pot realiza profit, se arată în comunicatul Ministerului de Finanțe.

În februarie, oficialii de la Beijing au anunțat că intenționează să concedieze 1,8 milioane de persoane — 15% din forța de muncă totală din sectorul oțelului și cărbunelui — pentru a reduce excesul de producție. Totodată, Guvernul va sprijini firmele care creează noi locuri de muncă, oferind servicii online, dezvoltând noi industrii sau produse, se arată într-un document elaborat de Ministerul Muncii și alte șase organisme guvernamentale.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: