Euro Insol: Nu putem vorbi de o infractiune de spalare de bani in sarcina BCR

Data publicarii: 13-06-2016 | Economie

Euro Insol precizeaza ca nu se poate vorbi de o infractiune de spalare de bani in sarcina BCR si ca nici Euro Insol si nici practicianul coordonator Remus Borza nu pot fi suspectati de savarsirea unei infractiuni, potrivit unui comunicat de presa al societatii de reorganizare si lichidare.

"În mod cert nu putem vorbi de o infracțiune de spălare de bani în sarcina BCR, care nu a făcut altceva decât să finanțeze cu 80 milioane de euro un proiect imobiliar pe care după 8 ani de zile și l-a adjudecat în contul creanței la mai puțin de jumătate din valoarea finanțării, înregistrând contabil o pierdere de peste 40 milioane euro", se spune în comunicat.

Potrivit documentului, nici societatea și nici practicianul coordonator al acesteia nu pot fi suspectați de săvârșirea unei infracțiuni.

"La fel de evident nici Euro Insol și nici practicianul coordonator Remus Borza nu pot fi suspectați de săvârșirea unei infracțiuni, fie ea și de abuz în serviciu câtă vreme toate măsurile și actele de procedură emise de administratorul judiciar/ lichidatorul judiciar au fost confirmate de Adunarea Creditorilor cu majorități de 96% — 99% din întreaga masă credală și validate definitiv de instanțele de judecată. Euro Insol a valorificat în cadrul unor licitații publice, transparente și competitive, plecând de la un raport de evaluare întocmit de Jones Lang LaSalle, lider mondial în evaluări, activele din patrimonial debitoarei în insolvență INR Management Real Estate, virând la bugetul statului peste 44 milioane lei cu titlu de TVA. Precizăm că, până în prezent, din cauza acestor contestații și plângeri abuzive formulate de o persoană care a încasat 5,2 milioane de lei fără să facă nimic, golind ulterior conturile spre a nu putea fi executată, Euro Insol nu și-a încasat onorariul de succes", se arată în comunicat.

Euro Insol reia în cadrul comunicatului cronologia desfășurării evenimentelor și precizează că în ceea ce privește decizia pronunțată de judecătoarea Camelia Bogdan va sesiza CSM privind "modul abuziv și nelegal în care doamna magistrat a înțeles să instrumenteze aceasta cauză".

"Un judecător investit cu soluționarea unei plângeri la ordonanța procurorului de clasare a dosarului este ținut să pronunțe soluția raportat la probele existente la dosarul de urmărire penală, neavând posibilitatea, astfel cum prevede art. 341 c. pr. pen. și art. 3 alin. 6 c. pr. pen. să încuviințeze și să administreze din oficiu probe noi. Or, contrar acestor prevederi, d-na judecător a emis mai multe adrese către BNR, BCR, Euro Insol, Tribunalul București, DNA, DIICOT și alte instituții, excedând cadrului procesual reglementat de lege, cu încălcarea art. 68 alin. 2 c. pr. pen, d-na judecator s-a pronunțat pe cererile noastre de recuzare, evident respingându-le, deși era obligată să înainteze spre imparțială și legală soluționare aceste cereri unui alt complet", se menționează în comunicat.

Reacția Euro Insol vine după ce judecătorul de la Curtea de Apel București a dispus ca DIICOT și DNA să efectueze verificări în legătură cu posibila săvârșire a unor infracțiuni de spălare de bani de către Banca Comercială Română.

Pe de altă parte, BCR a precizat, luni, că nu a fost citată până la această dată în niciun dosar penal pentru vreo faptă reținută în sarcina sa iar menționarea sintagmei de 'spălare de bani' reflectă o plângere făcută cu rea credință de către un denunțător implicat în cauză (Insolvency Recovery Solutions SRL), care a încasat nejustificat de la BCR aproximativ 1 milion de euro, în calitate de proprietar al unei creanțe reprezentând onorariu executor judecătoresc.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: