Borc: Un TTIP "diluat" nu ar fi un sprijin pentru cei implicati; sper ca echipele de negociere sa identifice solutiile optime

Data publicarii: 15-06-2016 | Economie

Un Acord de Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) "diluat" nu va fi un sprijin real pentru Uniunea Europeana si Statele Unite, iar echipele de negociere trebuie sa intensifice eforturile pentru a identifica solutiile optime, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, viceprim-ministrul Costin Borc, ministru al Economiei.

"Guvernul României consideră că TTIP trebuie să își merite pe deplin semnificația strategică ce i se atribuie — adică să reseteze realmente standardele în materie de acorduri de comerț liber. Un TTIP "diluat" care ar "devia" de la nivelul de ambiție asumat de cele două părți nu ar fi un real sprijin și succes pentru niciunul dintre cei implicați. De aceea, consider și sper ca echipele de negociatori nu doar să-și intensifice eforturile, dar și să își dovedească înțelepciunea necesară găsirii soluțiilor optime. Și spun asta fiind pe deplin conștient că "în coșul" de subiecte ne-negociate se află unul foarte important și pentru România și unde țara noastră urmărește cu mare atenție negocierile, și aici este vorba de reglementarea diferendelor în materie de investiții", a spus Borc.

El a subliniat că negocierea Acordului Trans-Atlantic este complexă și dificilă, în contextul sensibilității unor domenii precum accesul pe piață pentru produsele agricole, diferențele semnificative în domeniul cadrului de reglementare, barierele netarifare, indicațiile geografice, comerțul cu servicii, reguli de origine, achiziții publice, investițiile, energie și IMM-uri.

"Nu ascund că și pentru România care, prin agrearea mandatului de negociere încredințat Comisiei Europene, a achiesat la obiectivele UE în aceste negocieri, acestea sunt domenii sensibile din perspectiva intereselor la nivel național. Având în vedere caracteristicile economiei sale, România așteaptă o deschidere semnificativă a pieței serviciilor și, în acest context, facilitarea liberei circulații a lucrătorilor înalt calificați; așteaptă un acord ambițios în ceea ce privește agricultura, regulile de origine sau indicațiile geografice; un mecanism viabil de cooperare în domeniul cadrului de reglementare; setarea unor noi standarde în comerțul internațional prin agrearea unor capitole ambițioase în ceea ce privește dezvoltarea durabilă, IMM-uri, investiții, drepturi de proprietate intelectuală, energie", a precizat ministrul Economiei.

Acesta a menționat, totodată, că România susține obiectivul de finalizare a negocierilor în 2016 și a adăugat că negocierile din iulie, de la Bruxelles, sunt determinante pentru identificarea de soluții de compromis.

"Cu toate aceste dificultăți tehnice și importante din punct de vedere strategic pentru UE și SUA, România susține pe deplin obiectivul politic setat de cele două părți — acela de a finaliza negocierile TTIP în 2016. Trebuie să fim însă conștienți că provocarea este deosebită, iar cele două echipe de negociatori fac eforturi uriașe pentru transpunerea acestui deziderat în practică. Perioada următoare și runda de negociere din luna iulie de la Bruxelles sunt determinante pentru înregistrarea de progrese și identificarea de soluții de compromis, reciproc avantajoase pentru cei doi parteneri. Pe de altă parte, nu trebuie ignorată presiunea opiniei publice — ce a existat constant pe parcursul negocierii acestui acord și, cel mai probabil, se va acutiza în perioada următoare", a afirmat Costin Borc.

Conform datelor prezentate de acesta, acordul TTIP va conduce la creșterea PIB-ului României în jurul valorii de 0,25%, estimată la circa 400-500 milioane dolari anual, după intrarea în deplină vigoare a prevederilor TTIP, cu o creștere bilaterală a exporturilor de circa 35% și o creștere a importurilor cu 25%.

Astfel, creșterea exporturilor românești pe piața SUA ar putea să situeze în jurul valorii de 800 milioane — 1 miliard dolari SUA începând cu anul 2027, anul aplicării depline a concesiilor comerciale convenite în cadrul TTIP, iar domeniile și produsele "câștigătoare" pentru economia românească vor fi serviciile IT, o serie de produse agricole, printre care legume și fructe, vinuri, brânzeturi, unele produse agricole procesate, mobilă, produse de sticlărie, produse siderurgice, cosmetice.

"Toate acestea fără a ignora însă faptul că, la fel ca în cazul oricărei înțelegeri la nivel internațional, TTIP va fi rezultatul unui compromis. Așteptările României sunt însă ca acest compromis să păstreze nivelul de ambiție stabilit prin mandatul de negociere al UE — menținerea standardelor comunitare în materie de politică socială, siguranța consumatorului și protecția mediului. De altfel, acordul are un scop primar, asumat de ambele părți, armonizarea standardelor existente în UE și SUA. De aceea, comparativ cu TPP-ul unde 80% din prevederi și reglementări privesc barierele tarifare și netarifare și doar 20% standardele, TTIP-ul abordează în proporție de 80% standardele și doar în măsură de 20% barierele comerciale bilaterale existente", a explicat Borc.

Ministrul a mai semnalat că UE și SUA dețin împreună 46% din PIB-ul mondial, iar crearea spațiului comercial comun reprezintă un proiect de viziune strategică în actuala economie globalizată. Comerțul transatlantic cu bunuri, de peste 400 miliarde euro, reprezintă circa 33% din totalul comerțului mondial, iar cel cu servicii, de circa 300 miliarde euro, reprezintă 42%.vicii. Investițiile SUA în Europa, în valoare de circa 145 miliarde euro, sunt de trei ori mai mari decât investițiile americane în toată Asia, în timp ce investițiile europene în SUA, de circa 112 miliarde euro, sunt de opt ori mai mari decât investițiile europene în India și China luate împreună.

Sursa: Agerpress