Costache (CES):Tarile de tranzit si de destinatie experimenteaza solutii cu putine sanse de transformare in politica comuna in problema migrantilor

Data publicarii: 16-06-2016 | Economie

Tarile de tranzit si cele de destinatie din Europa experimenteaza solutii care au putine sanse sa se transforme intr-o politica comuna in ceea ce priveste problema migrantilor, a declarat, joi, Florian Costache, presedintele Consiliului Economic si Social, intr-o conferinta de specialitate.

'Primii ani ai acestui nou secol s-au caracterizat prin mari procese de schimbare a lumii în care trăim, criză economică, noi reașezări în raporturile de forțe economice, mondiale și afirmarea tot mai pregnantă a economiilor emergente. La toate acestea se adaugă un fenomen nou prin amploarea și consecințele sale: migrația. La o primă analiză se poate constata că Guvernele dar și opinia publică au fost luate prin surprindere de marile mase de oameni care au ales să migreze din țările de origine din cauze diverse: conflicte armate, instabilitate politică, războaie civile și, nu în ultimul rând, din cauze economice cum ar fi sărăcia extremă și lipsa locurilor de muncă. Dacă țările de origine au puține mijloace de a controla fluxul migraționist, țările de tranzit și cele de destinație situate prioritar în Europa experimentează soluții mai mult sau mai puțin eficiente și care au puține șanse să se transforme într-o politică comună', a spus Costache. Potrivit acestuia, guverne diferite adoptă strategii diferite și opinia publică reacționează diferit de la o țară la alta la această nouă provocare. 'Uniunea Europeană impune cote de migranți pentru țările membre în speranța că fluxul migraționist va fi absorbit fără mari frământări sociale, iar nou-veniții se vor integra într-un timp rezonabil în țările gazdă. Incluziunea migranților poate fi un proces anevoios ținând cont de diferențele de mentalitate, obiceiuri, cultură și religie cu care vor intra în coliziune noii veniți cu cetățenii din țările de destinație', a mai arătat oficialul CES.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: