Ministrul economiei francez: Referendumul privind Brexitul, sfarsitul unei Europe ultraliberale fara proiect politic

Data publicarii: 17-06-2016 | Economie

Referendumul organizat in Marea Britanie cu privire la oportunitatea iesirii din Uniunea Europeana (UE) arata ca asistam la "sfarsitul unei Europe ultraliberale care nu mai are un proiect politic", a estimat vineri ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron, informeaza AFP.

"Europa este la sfârșitul unei etape. Acesta este sfârșitul unei Europe ultraliberale care nu mai are proiect politic", a declarat el pentru postul de radio RTL.

Potrivit oficialului francez, britanicii doresc "să corecteze efectele unei politici ultraliberale pentru care ei înșiși au pledat, în care ne-au împins, mai ales în urmă cu zece ani".

"Subiectul nu este cel de a ști dacă putem fi mai competitivi unii în raport cu alții, dacă trebuie să deschidem o piață sau alta, ci de a ști dacă reușim să o ducem mai bine în mod colectiv", a subliniat ministrul francez.

Potrivit lui Macron, este "important ca oamenii să fie consultați cu privire la Europa", însă el consideră demersul britanicilor "periculos", estimând că ei "au luat ostatic restul UE".

Ministrul economiei francez a estimat că, și în cazul în care britanicii vor decide în 23 iunie să rămână în UE, va fi nevoie de "o reacție rapidă pentru a evita ca alte țări să declanșeze o procedură similară".

Dacă însă tabăra pro-Brexit va câștiga, Macron estimează că va trebui să i se ceară guvernului britanic "mai multă claritate". "Acesta este un proces asupra căruia avem puțină vizibilitate", dar care "poate dura ani de zile", a conchis el.

Potrivit a două sondaje date publicității joi în Marea Britanie, susținătorii ieșirii țării din UE vor câștiga în 23 iunie în dauna celor care doresc menținerea în forul comunitar.

Sursa: Agerpress