KMG International: Decizia ICCJ privind sechestrul asupra bunurilor ar putea afecta investitiile in Romania

Data publicarii: 17-06-2016 | Economie

Decizia Inaltei Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) privind mentinerea sechestrului instituit de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pe bunurile KMG International ar putea afecta planurile de dezvoltare si de investitii pe termen mediu ale societatii in Romania, se arata intr-un comunicat al companiei remis, vineri, AGERPRES.

"KMG International a luat act de decizia extrem de severă adoptată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) privind menținerea sechestrului instituit de DIICOT în luna mai 2016. Considerăm că această măsură nu este necesară, în condițiile în care nu există un risc de dispariție, distrugere ori sustragere a bunurilor Grupului. Considerăm că ÎCCJ nu a ținut cont de informațiile și documentele depuse de Grup privind nivelul sechestrului reclamat de DIICOT, care demonstrează faptul că valoarea totală a bunurilor vizate (Kaz Munai Gaz International, OilField Business Solutions și SC Rompetrol Rafinare SA) se ridică la peste 6 miliarde lei, dublu față de nivelul de 3 miliarde lei pretins drept prejudiciu de instituție", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, decizia Înaltei Curte de Casație și Justiție ar putea afecta pe termen mediu și lung planurile de dezvoltare și investiții ale KMG International în România, dar și capacitatea KMG International de a atrage finanțări suplimentare.

'Precizăm că planul investițional al Grupului are numeroase beneficii pentru economia locală asigurând locuri de muncă, contribuții la bugetul de stat și beneficii pentru parteneri și furnizori. În prezent, operațiunile grupului se derulează în condiții normale. Decizia anunțată astăzi este nedreaptă și nejustificată în baza dovezilor prezentate curții, existând riscul deteriorării parteneriatului productiv dintre companie și angajați, familiile acestora și comunitățile din care fac parte. KMG International va folosi toate căile legale pentru protejarea investițiilor, a activităților și operațiunilor curente, dar și a celor peste 5.000 de angajați din România. Astfel, KMG International își va continua demersurile de acționare în instanță a României la tribunalele arbitrale de la Stockholm, bazat pe tratatul Carta Energiei, și ICSID, tribunalul arbitral de pe lângă Banca Mondială, de la Washington DC', menționează sursa citată.

KMG Internațional spune că acțiunea DIICOT se referă la pretinse fapte care au avut loc în perioada 2000-2003, cu mult înainte de preluarea în 2007 de către compania națională de petrol și gaze din Kazahstan — KazMunayGas a pachetului majoritar de acțiuni ale Grupului Rompetrol (în prezent KMG International).

"Astfel, a invoca în 2016 nelegalitatea unor privatizări realizate în 1999 și, respectiv, 2000, ridică de la bun început probleme vădite de convenționalitate, constitutționalitate și legalitate, fie și numai în raport cu principiile garantării dreptului de proprietate și ale securității circuitului civil. Prin absurd, dar în acord cu principiul invocat de DIICOT și ÎCCJ, în acest moment ar trebui ca toate privatizările realizate în România din 1990 și până în prezent să fie discutate și analizate, iar în cazul celor care au beneficiat de diverse facilități (ștergeri de datorii istorice, compensări, reeșalonări sau alte tipuri de ajutor) să fie cercetați inclusiv acționarii actuali ai acestor companii, indiferent de sectorul economic din care provin (petrolier, auto, contrucții, financiar, metalurgic, etc). În calitate de cumpărător de bună credință și de investitor strategic în sectorul energetic din România, Grupul își desfășoară activitățile în acord cu prevederile legale interne și internaționale, reușind să transforme rafinaria Petromidia în cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre", se mai spune în document.

Potrivit acestuia, Rafinăria Vega Ploiești este singurul producător de bitum din România și un important furnizor de produse petroliere de nișă. KMG International este, totodată, unicul producător de polimeri din România.

"Valoarea totală a investițiilor realizate de Grup în România din 2007 până în prezent se ridică la peste 4 miliarde dolari, inclusiv achiziția pachetului de acțiuni al fostului Grup Rompetrol, investiții care s-au reflectat și în economia internă (contribuții la bugetul de stat — peste 12 miliarde dolari, impact direct și indirect asupra a 300.000 de beneficiari, exporturi — Rompetrol Rafinare este al doilea exportator al țării, etc)", informează documentul citat.

Deținut de KazMunayGas Kazakhstan, Grupul KMG International desfășoară operațiuni majore în rafinare și petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 12 piețe principale. În România, Grupul operează rafinaria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an, Rafinăria Vega Ploiești — cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905), dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL, 6 depozite.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis vineri să mențină sechestrul instituit de procurorii DIICOT pe bunurile companiei Rompetrol, inclusiv asupra rafinăriei Petromidia.

La începutul lunii mai, DIICOT a pus sechestru pe rafinăria Petromidia, precum și pe bunurilor mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari și 34.941.924 de euro, în dosarul Rompetrol II.

Cele trei companii au atacat măsura luată de procurori, solicitând ridicarea sechestrului, însă instanța supremă le-a respins vineri cererea.

Sursa: Agerpress