Pahontu: Din bugetul Romsilva putem incepe cadastrul pentru padurile statului; trebuie insa modificata legislatia

Data publicarii: 22-06-2016 | Economie

Directorul general al Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, Ciprian Pahontu, sustine ca realizarea cadastrului este o problema importanta in asigurarea integritatii fondului forestier proprietate publica a statului, insa legislatia trebuie modificata pentru a putea finanta astfel de activitati din banii regiei.

"O problemă importantă în asigurarea integrității fondului forestier proprietate publică a statului este reprezentată de cadastrul forestier. Conform legislației în vigoare, cadastrul de specialitate, practic, a dispărut, el fiind integrat în ceea ce se numește cadastrul general. Măsurătorile neintegrate în cadastrul general produc și la această dată numeroase litigii. În plus, fondul forestier este foarte fragmentat, în urma procesului de retrocedare. Practic, la ora actuală, în multe zone, nu se știe unde începe și unde se termină proprietatea privată și unde cea a statului", a susținut, marți, Ciprian Pahonțu în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

Potrivit unui comunicat al RNP remis miercuri AGERPRES, șeful Romsilva a prezentat deputaților Strategia de management și viziunea de dezvoltare a RNP, pe care vrea să le aplice pe perioada mandatului său, iar una dintre situațiile speciale identificate în cadrul strategiei, cu impact major asupra funcționării Romsilva, se află și lipsa cadastrului forestier și a delimitărilor între proprietari.

Potrivit art. 100 din Codul silvic, "realizarea cadastrului aferent fondului forestier național, a Inventarului Forestier Național, a monitoringului sol-vegetație forestieră este finanțată anual de la bugetul de stat, prin bugetul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură".

"Din păcate, au trecut mulți ani și cadastrul forestier este ca și inexistent. Consider că, din bugetul Romsilva, vom putea începe cadastrul pentru pădurile proprietatea statului. Numai că, pentru aceasta, ar trebui modificată legislația, astfel încât să se permită utilizarea banilor regiei pentru astfel de activități. Realizarea cadastrului va necesita mult timp și multă dedicație pentru a stabili limitele și parametrii fondului forestier național. De aceea, domnilor parlamentari, vă solicit sprijinul pentru adoptarea acestor modificări legislative care ar avea impact pozitiv asupra activității Regiei Naționale a Pădurilor", a spus directorul general al Romsilva, în cadrul întâlnirii de la Parlament.

Romsilva administrează la această dată un fond forestier proprietate publică a statului în suprafață de 3.154.661 hectare. Pe baze contractuale, Romsilva mai administrează o suprafață de 377.845 hectare și asigură servicii silvice pentru o suprafață de 643.819 hectare, fond forestier aflat în proprietatea unor unități administrativ teritoriale sau a altor persoane fizice și juridice.

Regia Națională a Pădurilor Romsilva, în conformitate cu prevederile Codului silvic, este desemnată să administreze fondul forestier proprietate publică a statului și acționează sub autoritatea statului, prin autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură. În conformitate cu prevederile HG 229/2009 privind regulamentul de organizare și funcționare, Romsilva are ca scop principal gestionarea durabilă și unitară a fondului forestier proprietate publică a statului și urmărește aplicarea strategiei naționale în domeniul silviculturii.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: