KMG International: Protestele spontane de pe platforma Petromidia nu au pus in pericol operatiunile de productie

Data publicarii: 23-06-2016 | Economie

Protestele spontane de joi dimineata de pe platforma Petromidia nu au pus in pericol operatiunile de productie, care se desfasoara in conditii de siguranta, se arata intr-un comunicat al Grupului KMG International.

"Grupul asigură publicul și partenerii de afaceri că operațiunile rafinăriei se desfășoară în mod normal, în condiții de siguranță și că protestele spontane nu au pus în pericol operațiunile de producție. Dar în același timp, KMG International consideră că este necesar să sublinieze faptul că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (de a menține sechestrul instituit de DIICOT în mai 2016 — n.r.) ar putea afecta pe termen mediu și lung planurile de dezvoltare și investiții ale grupului în România", subliniază comunicatul citat.

Pe de altă parte, documentul precizează, însă, că salariile plătite de KMG International celor peste 5.000 de angajați din România depășesc cu 4% nivelul celor plătite în industria de petrol și gaze și se situează peste piața lucrătorilor cu 25%.

"Venitul total al angajaților a crescut cu 78% în ultimii 3 ani (2016 comparativ cu 2013). Venitul mediu anual a crescut cu 14% în 2014, față de anul anterior, cu 13% în 2015 și cu 38% în 2016. Această apreciere include creșterile salariale, bonusurile acordate angajaților de Crăciun, prime de vacanță și bonusurile pentru performanță, fiind adăugate și alte beneficii, acordate conform ofertelor pachetelor salariale agreate cu angajații", arată sursa citată.

Reprezentanții grupului KMG International afirmă, în context, că sunt deschiși dialogului cu sindicatele pentru a găsi soluțiile potrivite în ceea ce privește negocierile Contractului Colectiv de Muncă, adaptate condițiilor economice actuale și contextului cu care se confruntă compania în prezent. Aceștia afirmă că sunt dispuși să acorde, în afară de bonusurile pentru performanță deja plătite, creșteri salariale începând din octombrie 2016, negocierile dintre companie și sindicate vizând o înțelegere privind cuantumul acestora.

"În momentul de față, Grupul se confruntă cu o decizie nedreaptă și nejustificată luată recent de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), de a menține sechestrul instituit de DIICOT în luna mai 2016. Înțelegem pe deplin că această măsură este înțeleasă ca fiind o amenințare pentru siguranța locurilor de muncă în viitor și suntem de acord întru totul cu inițiativele Sindicatelor și ale angajaților de protejare a intereselor lor. Așa cum am menționat, KMG International va folosi toate căile legale pentru protejarea investițiilor, a activităților și operațiunilor curente, dar și a celor peste 5.000 de angajați din România", se mai arată în comunicatul grupului care deține rafinăria Petromidia.

Deținut de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan — KazMunayGas, Grupul KMG International desfășoară operațiuni majore în rafinare și petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 12 piețe principale. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an și cea mai mare unitate de profil, rafinăria Vega Ploiești — cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905) și unicul producator de bitum si hexan, dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL si 6 depozite.

Nivelul total al investițiilor realizate de KMG International în România din 2007 și până în prezent se ridică la 4 miliarde de dolari (inclusive valoarea achiziției), în timp ce nivelul contribuțiilor sale către bugetul de stat depășește 12 miliarde de dolari în acceași perioadă.

Peste 300 de salariați ai rafinăriei Petromidia au refuzat, joi, să intre în tura de dimineață, declanșând un protest spontan pe platforma petrochimică de la Năvodari, pentru a susține solicitările sindicale de majorare a salariului.

"Oamenii sunt supărați pentru că administrația a refuzat propunerile avansate de noi încă din noiembrie 2015, pentru majorarea salariului. Pe fondul creșterii productivității, al creșterii profitului, sindicatul a solicitat, noi am solicitat o creștere salarială de 13%, de la 1 ianuarie 2016, având în vedere că nu au mai fost acordate creșteri salariale reale din 2010. Oferta administrației KazMunayGas a fost o creștere salarială de 2-3%, adică 125 de lei la salariul brut, începând cu data de 1 octombrie. Am făcut apel la reluarea negocierilor, dar ultimul mesaj transmis de administrație a fost că oferta avansată va fi retrasă dacă nu încheiem rapid Contractul Colectiv de Muncă și astfel s-a ajuns la acest protest spontan", a declarat pentru AGERPRES Petre Tancău, liderul Sindicatului Liber 'Petrochimistul'.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: