Deficitul de TVA in Romania s-a redus de la 44,4% in 2014 la 39,6% in 2015, dar ramane ridicat in regiune (PwC Romania)

Data publicarii: 23-06-2016 | Economie

Deficitul de TVA, respectiv diferenta dintre sumele de TVA pe care statul ar trebui sa le colecteze si sumele colectate efectiv, s-a redus, in 2015, in Romania, la 39,6% de la 44,4% in 2014, insa ramane cel mai mare din cinci tari analizate, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Romania, potrivit datelor PwC Romania.

"Deficitul de TVA s-a redus în România datorită taxării inverse, a reducerii cotei de TVA în zona produselor agricole de la 1 iunie 2015, a loteriei bonurilor fiscale și a plafonării plăților în numerar", a explicat, joi, Daniel Anghel, liderul echipei de Impozite și Taxe Indirecte, PwC Europa Centrală și de Est.

În aceste condiții, reprezentantul companiei de consultanță consideră că lupta cu evaziunea fiscală are rezultate, astfel că nu ar trebui să se modifice prevederile Codului Fiscal care urmează să intre în vigoare în 2017,

Potrivit acestuia, în toate țările analizate, cu excepția Poloniei, se constată o îmbunătățire a decalajului de TVA, dar sumele pierdute de cele cinci țări din neîncasarea TVA se ridică la 28 de miliarde de euro, aproximativ 17,5% din PIB-ul României. Cu toate acestea, toate cele cinci state se confruntă, încă, cu niveluri ridicate ale deficitului de TVA, care variază între 19,6% în Republica Cehă și 39,6% în România.

"Analizând prejudiciul din zona de TVA ca și procent în PIB, vedem câți bani pierd anual guvernele din zona de TVA. Ungaria are un deficit de 2,6 miliarde de euro, Cehia — 3,1 miliarde de euro, România 8,3 miliarde de euro și Polonia 12 miliarde de euro. Însă, deși suma este mai mare în Polonia, ca procent în PIB, cu 2,8%, această țară stă mai bine decât România, unde procentul este de 5,2% din PIB, mai mult decât dublu față de bugetul Ministerului Apărării, de 2% din PIB", a mai spus Anghel.

În aceste condiții, reprezentantul PwC susține că autoritățile trebuie să reanalizeze impactul măsurilor introduse, inclusiv controalele suplimentare la înregistrarea în scopuri de TVA, așa cum este formularul 088, care se dovedesc a fi împovărătoare pentru contribuabilii onești, dar nu par să genereze rezultatele scontate în privința reducerii fraudei de TVA și a creșterii gradului de colectare.

"În fiecare zi companiile se confruntă cu fenomenul competiției fiscale neloiale, cu costuri ascunse de TVA și, în unele cazuri, chiar cu confiscarea unor active și prejudicii de imagine. În plus, se pare că creșterea poverii administrative fiscale nu este foarte eficientă. Un recent studiu publicat de Comisia Europeană concluziona că pe măsură ce formularele de TVA folosite sunt mai elaborate, cu atât deficitul de TVA este mai mare", a explicat Daniel Anghel.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: