KMG International: Negocierile cu reprezentantii sindicatelor de la rafinaria Petromidia s-au incheiat cu un acord

Data publicarii: 23-06-2016 | Economie

KMG International, Rompetrol Rafinare si reprezentantii sindicatelor din cadrul rafinariei Petromidia au ajuns, joi, la un acord, dupa mai multe runde de negocieri pe marginea Contractului Colectiv de Munca, iar toate procesele de lucru se efectueaza in conditii normale.

"Compania informează publicul și partenerii că toate procesele de lucru sunt efectuate în condiții normale și operațiunile de rafinare nu au fost afectate în timpul perioadei dialogului cu privire la viitorul statut al Contractului Colectiv de Muncă. Rezultatele pozitive ale discuțiilor au fost obținute într-o perioadă dificilă pentru Grup și pentru Rompetrol Rafinare, în contextul deciziilor luate de autoritățile române privind sechestrul asupra activelor, dar KMG International continuă să acționeze ca o entitate responsabilă față de angajații săi, un investitor de încredere în economia românească și pentru comunitățile din România", afirmă KMG International, într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în prezent, KMG International, Rompetrol Rafinare și sindicatele sunt în acord cu privire la etapele viitoare necesare pentru a susține operațiunile rafinăriei și pentru a asigura operațiunile companiei și Grupului în viitor, "cu beneficii pentru ambele părți, pentru dezvoltarea afacerii și pentru oamenii săi".

"Grupul a demonstrat pe parcursul anilor beneficiile aduse economiei românești — asigurarea de locuri de muncă pentru mai bine de 5.000 de oameni în România, precum și contribuții la bugetul de stat de peste 12 miliarde dolari în ultimii șapte ani și beneficii operaționale pentru 3.500 de parteneri și furnizori," se spune în comunicatul respectiv.

Peste 300 de salariați ai rafinăriei Petromidia au refuzat, joi, să intre în tura de dimineață, declanșând un protest spontan pe platforma petrochimică de la Năvodari, pentru a susține solicitările sindicale de majorare a salariului.

"Oamenii sunt supărați pentru că administrația a refuzat propunerile avansate de noi încă din noiembrie 2015, pentru majorarea salariului. Pe fondul creșterii productivității, al creșterii profitului, sindicatul a solicitat, noi am solicitat o creștere salarială de 13%, de la 1 ianuarie 2016, având în vedere că nu au mai fost acordate creșteri salariale reale din 2010. Oferta administrației KazMunayGas a fost o creștere salarială de 2-3%, adică 125 de lei la salariul brut, începând cu data de 1 octombrie. Am făcut apel la reluarea negocierilor, dar ultimul mesaj transmis de administrație a fost că oferta avansată va fi retrasă dacă nu încheiem rapid Contractul Colectiv de Muncă și astfel s-a ajuns la acest protest spontan", a declarat, pentru AGERPRES, Petre Tancău, liderul Sindicatului Liber 'Petrochimistul'.

Protestele spontane de joi dimineață de pe platforma Petromidia nu au pus în pericol operațiunile de producție, care se desfășoară în condiții de siguranță, se arată într-un comunicat al Grupului KMG International.

"Grupul asigură publicul și partenerii de afaceri că operațiunile rafinăriei se desfășoară în mod normal, în condiții de siguranță și că protestele spontane nu au pus în pericol operațiunile de producție. Dar în același timp, KMG International consideră că este necesar să sublinieze faptul că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (de a menține sechestrul instituit de DIICOT în mai 2016 — n.r.) ar putea afecta pe termen mediu și lung planurile de dezvoltare și investiții ale grupului în România", se subliniază în comunicat.

Deținut de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan — KazMunayGas, Grupul KMG International desfășoară operațiuni majore în rafinare și petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 12 piețe principale. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an și cea mai mare unitate de profil, rafinăria Vega Ploiești — cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905) și unicul producător de bitum si hexan, dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și trei stații de îmbuteliere GPL și șase depozite.

Nivelul total al investițiilor realizate de KMG International în România din 2007 și până în prezent se ridică la patru miliarde de dolari (inclusiv valoarea achiziției).

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: