Efectele Brexit pentru industria romaneasca nu vor fi directe, intrucat nu exista investitii majore britanice (expert)

Data publicarii: 24-06-2016 | Economie

Industria romaneasca nu va resimti in mod direct efectele unei iesiri din Uniunea Europeana a Marii Britanii, intrucat nu exista la ora actuala investitii majore britanice, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Teodor Chirica, expert in domeniul energiei nucleare.

* LIVE UPDATE Referendum în Marea Britanie: Tabăra Brexit a câștigat cu 51,9% din voturi

"Nu cred că s-au făcut până acum scenarii aprofundate despre ce înseamnă ieșirea Marii Britanii din UE pentru industria românească. În opinia mea, scara este mult mai mare, dar în sectorul energetic nu avem la ora actuală investiții majore britanice în România și o prezență majoră britanică în general, în economie. Nu sunt nici bănci britanice. Royal Bank of Scotland, singura bancă mare, a plecat. Sigur că trebuie așteptat și văzut cum evoluează lucrurile și ce se va întâmpla mai departe, dar eu consider că aspectele politice sunt mai importante", a spus Chirica.

El a amintit că, totuși, piața de energie a Marii Britanii a fost și continuă să fie un model pentru piața românească.

"Marea Britanie, pe lângă alte lucruri pe care le-a făcut distinct, își reorganizează piața energiei, se întoarce la o piață semireglementată, dar care să favorizeze investițiile. Într-un fel este un model pe care l-a gândit și România. Deci efectele ar putea fi unele de biliard în domeniul energetic", a susținut Chirica.

Conform rezultatelor definitive anunțate vineri, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului iar rata de participare la vot a fost de 72,2%.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: