Brexit: Fed este gata sa furnizeze lichiditati in caz de presiuni pe piata

Data publicarii: 24-06-2016 | Economie

Banca centrala a SUA (Federal Reserve-Fed) a anuntat vineri ca liniile sale de swap cu alte banci centrale sunt deschise si ca este gata sa ofere lichiditati in dolari institutiilor financiare straine, pentru a calma volatilitatea de pe pietele financiare dupa votul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, informeaza Dow Jones Business News.

* LIVE UPDATE Referendum în Marea Britanie: Tabăra Brexit a câștigat cu 51,9% din voturi Într-un comunicat de presă, Fed subliniază că "monitorizează cu atenție evoluțiile de pe piețele financiare globale, în cooperare cu alte bănci centrale". În plus, liniile swap vor rămâne deschise "atâta timp cât va fi nevoie pentru a răspunde presiunilor de pe piețele de finanțare mondiale, care ar putea avea implicații negative pentru economia americană", precizează Fed.

Mecanismele de tip "swap" permit băncilor centrale străine să împrumute dolari de la Fed utilizând propriile lor monede drept garanție pentru a putea oferi lichiditate instituțiilor financiare domestice. Astfel de mecanisme au fost utilizate frecvent în timpul crizei financiare, ajutând la transferul a sute de miliarde de dolari la nivel global. Cu toate acestea, în ultima perioadă băncile centrale nu au mai recurs la aceste instrumente. Doar șase milioane de dolari au fost transferate prin liniile swap în săptămâna care s-a încheiat la data de 15 iunie.

Anterior, și alte mari băni centrale au încercat să risipească îngrijorările referitoare la lichiditate. Banca Centrală Europeană a anunțat că este gata să furnizeze lichiditate suplimentară, dacă va fi nevoie, în euro sau valută. La rândul său, Banca Japoniei a anunțat că este pregătită să-și activeze propriile sale linii de swap.

Sursa: Agerpress