City-ul londonez va pierde mai multe mii de locuri de munca dupa Brexit

Data publicarii: 24-06-2016 | Economie

Odata cu iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, City-ul londonez se pregateste pentru momentul in care mai multe mii de bancheri isi vor face valizele pentru Frankfurt, Paris sau Dublin, informeaza AFP.

* LIVE UPDATE Referendum în Marea Britanie: Tabăra Brexit a câștigat cu 51,9% din voturi

Actuala capitală financiară a Europei găzduiește numeroase bănci europene și americane, care în ansamblu doreau ca Marea Britanie să rămână în UE, iar unele dintre ele au participat și financiar la campania "Remain". Pentru toate aceste bănci, Londra este baza lor de operațiuni pentru piața europeană, iar ieșirea Marii Britanii din UE va însemna delocalizări.

Banca americană JPMorgan, care are 16.000 de angajați în Marea Britanie, a avertizat vineri că ar putea transfera locuri de muncă în afara țării.

"Am putea fi nevoiți să facem unele modificări în structura entității noastre legale europene și să mutăm anumite locuri de muncă", a informat conducerea băncii într-un document intern.

Înainte de referendumul de joi, directorul general de la JP Morgan, Jamie Dimon, a declarat că între 1.000 și 4.000 de locuri de muncă ar putea fi transferate.

Directorul Deutsche Bank, John Cryan, a avertizat vineri că Brexitul va avea consecințe negative pentru toate părțile. Grupul bancar german, care are 9.000 de angajați în Marea Britanie, a pus la punct în urmă cu câteva luni un grup de lucru pentru repatrierea anumitor activități.

La rândul său, grupul bancar britanic HSBC a evocat posibilitatea de a muta aproximativ 1.000 de angajați în capitala Franței.

"Avem o importantă activitate bancară în Franța și în consecință avem opțiunea de a la Paris angajați care în prezent lucrează la Londra, dacă va fi nevoie" a avertizat anterior președintele HSBC, Douglas Flint.

În total, firma de consultanță PwC estimează că Brexit ar putea duce la pierderea a 70.000 până la 100.000 de locuri de muncă în sectorul serviciilor financiare din Marea Britanie până în 2020.

Rămâne de văzut cine va profita de această mișcare: Paris, Frankfurt, Dublin, Luxemburg, Amsterdam...?

Orașele concurente au început deja să întindă covorul roșu. Președintele regiunii Ile-de-France, Valerie Pecresse, a dat asigurări vineri că este gata să îi găzduiască pe toți cei care revin în Europa. "'Welcome to Paris region, noua Londră" a spus Valerie Pecresse.

Frankfurt Main Finance, o asociație care promovează interesele orașului german, a lansat un hotline, un site internet și o campanie pe rețelele sociale intitulată, în engleză, "Welcome to Frankfurt — What can we do for you?".

Potrivit directorului asociației Hubertus Vath, între 1,5 și 2% din locurile de muncă în sectorul financiar din Londra ar putea fi transferate la Frankfurt în următorii cinci ani, adică între 10.000 și 15.000 de locuri de muncă.

Irlanda încearcă să se poziționeze și ea ca o alternativă, punând accentul în special pe utilizarea limbii engleze. Banca americană Citibank are o prezență solidă în Irlanda și are putea să-și consolideze operațiunile.

"Mă îndoiesc că Dublin va avea de câștigat, aș paria mai mult pe Frankfurt și apoi pe Paris", apreciază Thorsten Beck, profesor la Cass Business School de Londres.

În schimb, Huw Macartney, profesor la Universitatea din Birmingham are îndoieli că referendumul va avea un impact important asupra Londrei. "City va rămâne un centru major pentru băncile americane și chineze. Chiar dacă Paris Și Frankfurt ar dori să profite de Brexit, cel mai mare beneficiar va fi New York deoarece marile bănci se vor muta pe celălalt mal al Atlanticului", a concluzionat Huw Macartney.

Sursa: Agerpress