BA-CA estimeaza ca BNR va mari dobanda de politica monetara la 9% in decembrie

Data publicarii: 01-12-2006
Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mari dobanda de politica monetara la 9% in sedinta din 28 decembrie, de la 8,75% in prezent, iar noua rata va fi pastrata pana in 2008, potrivit unui studiu publicat, vineri, de banca austriaca. In cursul anului 2008, dobanda ar urma sa fie scazuta la 8,50%, mai anticipeaza analistii de la BA-CA. Coborarea ulterioara a dobanzii de politica monetara ar urma sa survina pe fondul scaderii inflatiei, spun analistii BA-CA. Astfel, daca inflatia anuala va inregistra un nivel de 4,7%, atat la sfarsitul acestui an, cat si al celui urmator, preturile de consum vor creste mai putin in 2008, an care se va termina cu o inflatie anuala de 4%. Calculata in medie anuala, inflatia va fi de 6,6% anul acesta, insa va scadea la 4,8% in 2007 si 4,4% in 2008, potrivit studiului BA-CA.

Prognozele BA-CA privind inflatia sunt apropiate de cele ale Bancii Nationale ale Romaniei (BNR), care estima, in raportul trimestrial asupra inflatiei din noiembrie, o inflatie la sfarsitul anului de 4,7%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, luni, cu ocazia unui seminar pe teme bancare, ca banca centrala estimeaza o inflatie medie anuala pentru acest an de 6,4%.

Alti analisti au viziuni diferite in privinta evolutiei inflatiei si a dobanzii de politica monetara in anul viitor. "Estimam pentru anul viitor o inflatie de aproximativ 6% si in a doua parte a anului viitor, pe baza asteptarilor de scadere a inflatiei pe 2008 si 2009, ne asteptam sa inceapa ciclul de relaxare a politicii monetare a bancii centrale", a declarat, recent,  economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

El a mai spus ca se asteapta ca banca centrala sa scada rata anuala a dobanzii de politica monetara spre 8%, in a doua parte a anului 2007, tendinta ce ar putea sa continue si in 2008.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: