Brexitul nu va provoca o noua criza financiara, afirma seful Trezoreriei americane

Data publicarii: 27-06-2016 | Economie

Turbulentele provocate de votul in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana nu indica semne ale unei alte crize financiare, a afirmat luni secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, intr-un interviu acordat CNBC.

Provocarea pentru liderii globali este să furnizeze stabilitate și să promoveze creșterea, a declarat Jack Lew, care, însă, a admis că Brexitul va duce la noi turbulențe economice pe plan mondial și în SUA.

Oficialul american și-a exprimat încrederea că autoritățile din Marea Britanie, Europa și SUA vor reuși să gestioneze dificultățile cauzate de Brexit.

Deși impactul asupra piețelor financiare la patru zile după votul britanicilor în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană a fost semnificativ, până acum totul s-a desfășurat în mod ordonat. Dar cel mai bine pentru economia mondială și stabilitatea geopolitică ar fi fost ca britanicii să voteze în favoarea rămânerii țării în UE, a explicat Lew.

"În special piețele valutare se confruntă cu volatilități din cauza dezechilibrelor economice din întreaga lume. Acțiuni unilaterale de intervenție ar fi destabilizatoare", a afirmat Lew, adăugând că urmărește cu mare atenție evoluția cursului de schimb.

Acesta a reafirmat că un dolar mai puternic reflectă o economie a SUA mai puternică iar aprecierea "verzilor" este în interesul Statelor Unite.

În pofida scăderilor acțiunilor băncilor europene la burse, înregistrate în ultimele zile, acestea sunt "mai bine pregătite" pentru a face față unui Brexit, decât erau în 2008, a dat asigurări Lew. Acesta a explicat că există lichidități masive aflate la dispoziția băncilor centrale și instituțiilor financiare dar în Europa ar putea urma o perioadă lungă de schimbări.

Luni, lira sterlină a ajuns la cea mai scăzută valoare din ultimii doi ani în raport cu moneda euro, pe fondul continuării incertitudinilor politice și economice legate de votul în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Lira sterlină a coborât până la 83,26 pence pentru un euro, sub nivelul atins vineri, care era deja cel mai scăzut nivel înregistrat de moneda britanică de la începutul lunii aprilie 2014. În total, lira sterlină a pierdut peste 9% din valoare în raport cu moneda euro de la anunțarea victoriei taberei Brexit la referendumul de joi.

În raport cu dolarul american, lira sterlină a rămas în apropiere de minimul ultimilor 30 de ani (1,3229 dolari pentru o liră), atins vineri.

"Lira a rămas sub presiune, iar randamentul pentru obligațiunile britanice pe 10 ani a coborât sub 1% pentru prima dată, semn că piața ia în calcul noi măsuri de relaxare a politicii monetare din partea Băncii Angliei în săptămânile și lunile următoare", a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets.

O reducere a dobânzii de bază din partea Băncii Angliei ar face lira mai puțin atractivă. În plus, noi achiziții de active, care să stimuleze activitatea economică și să injecteze lichidități în sistemul financiar britanic, ar avea ca efect colateral o diluare a valorii monedei britanice.

Britanicii au luat prin surprindere piețele financiare votând în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană la un referendum organizat joia trecută.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: