Barbieru (ANAR): Sistemul WATMAN va reduce riscul la inundatii cu 7%; 1,5 milioane de locuitori vor beneficia de informatii in timp util

Data publicarii: 28-06-2016 | Economie

Sistemul WATMAN va reduce cu circa 7% riscul la inundatii in intreaga tara, la nivelul celor 11 administratii bazinale de apa, a afirmat, marti, directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane", Nicolae Barbieru, la conferinta de finalizare a primei faze a proiectului.

"Impactul va fi pozitiv asupra populației. Circa 1,5 milioane de locuitori vor beneficia de informațiile pe care le vom primi în timp util în zonele cele mai vulnerabile și expuse la inundații. Per total, la nivel de țară, la nivelul celor 11 administrații bazinale de apă, riscul la inundații se va reduce cu circa 7%. Proiectul WATMAN cred că este cel mai mare proiect din România la nivel instituțional în domeniul managementului apelor", a spus Nicolae Bărbieru.

"WATMAN — Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Apelor — Etapa I" este un proiect care are ca obiectiv final protejarea populației, prin modernizarea infrastructurii adecvate pentru prevenirea inundațiilor în vederea atenuării consecințelor distructive ale acestora. Investiția totală este de 63 milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene, iar restul reprezintă cofinanțare de la buget.

Proiectul contribuie la îndeplinirea obiectivului general al POS Mediu, respectiv acela de îmbunătățire a standardului de viață al populației, precum și la îndeplinirea acordurilor României cu UE în ceea ce privește protecția mediului. WATMAN contribuie și la îndeplinirea obiectivelor POS Mediu, axa prioritară 5 "Dezvoltarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc" — domeniul major de intervenție 1 — Protecția împotriva inundațiilor prin dezvoltarea unui management durabil al inundațiilor, în zonele cele mai vulnerabile' din cele 11 bazine hidrografice — Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Siret, Prut-Bârlad și Dobrogea-Litoral.

Obiectivul general al proiectului a fost de a furniza un instrument eficient autorităților responsabile în managementul inundațiilor, cu ajutorul căruia să fie limitate pagubele produse de fenomenele de risc major (inundații, poluări accidentale) cu scopul protejării populației și a bunurilor sale.

"Proiectul WATMAN înglobează eforturile în domeniul informațional de până acum, dar și pe cele viitoare, astfel încât pe baza acestor informații specialiștii din cadrul Administrației Naționale Apele Române să poată stabili, în timp util, strategia de prevenție și intervenție operativă pentru populația aflată în zonele vulnerabile, inclusiv pentru a diminua cât mai mult pagubele produse de revărsarea apelor", a precizat directorul ANAR.

Prin acest proiect, se va putea optimiza controlul în coordonarea exploatării construcțiilor hidrotehnice și se va face o prognoză mai precisă a viiturilor și a poluărilor într-o perioadă scurtă de timp, prin folosirea datelor colectate.

"În mare parte, necazurile pe care le-am avut în ultima lună în ceea ce privește inundațiile se datorează scurgerilor obstrucționate. Am avut n situații în care cursul de apă era sub cotă de atenție dar localitatea a fost complet inundată. De ce? Primăriile au responsabilitățile lor. Veșnica poveste cu întreținerea șanțurilor, rigolelor, necurățarea podurilor creează necazuri de neimaginat. Mai mult, este un lucru pe care lumea se ferește să îl recunoască — în ultimii 25 de ani s-a construit și haotic", a precizat directorul ANAR.

Acesta spune că administrațiile locale au permis construirea în zone inundabile, iar cursul de apă nu are "nicio vină că își caută periodic, în special primăvara, cursul firesc". "Nu este o poveste cu să lăsăm râul să respire sau mai mult spațiu pentru apă. Astăzi acest concept este unanim îmbrățișat. Trebuie să ne axăm pe realizarea de acumulări", a spus Nicolae Bărbieru.

ANAR are în administrare circa 78.000 kilometri de râuri la care se adaugă râuri necadastrate cu o lungime de circa 30.000.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: