Mario Draghi cere o politica monetara coordonata pe plan global pentru a stimula cresterea economica

Data publicarii: 28-06-2016 | Economie

Presedintele BCE, Mario Draghi, a cerut bancilor centrale importante sa-si coordoneze mai bine politicile monetare pentru a rezolva problema comuna a inflatiei ultra scazute si a avertizat ca o devalorizare competitiva a monedelor afecteaza economia globala, transmit AP, MarketWatch si Xinhua.

Vorbind la o conferință importantă a BCE, în Portugalia, la Sintra, șeful BCE a apreciat că politicile monetare divergente în rândul băncilor centrale importante pot crea incertitudini privind intențiile lor privind politica monetară "ceea ce ar putea duce la o volatilitate crescută a cursului de schimb și a costului de risc".

Ritmul lent de creștere al economiei mondiale, pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor, al investițiilor reduse și productivității mai slabe, poate fi stimulat dacă liderii mondiali adoptă politici care să stimuleze creșterea economiei și a locurilor de muncă, a declarat Mario Draghi. Acesta a explicat că rezultatul precedentului angajament al G20 de a majora creșterea economiei cu 2% prin reforme a fost "o dezamăgire".

Liderii G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente) au adoptat un document ce prevede stimularea creșterii prin reforme structurale, inclusiv reducerea birocrației, atenuarea reglementărilor și reformarea pieței forței de muncă.

Luni, Mario Draghi și-a exprimat tristețea în legătură cu votul pentru ieșirea Marii Britanii din UE (Brexit).

"Probabil cel mai bun cuvânt ar fi tristețe", a afirmat șeful BCE în mesajul de bun venit adresat participanților la conferință. oficialul a refuzat alte declarații pe acest subiect.

Sursa: Agerpress