BNR: Capacitatea producatorilor de a acoperi cererea de consum, erodata de importuri si costul cu forta de munca

Data publicarii: 03-07-2016 | Economie

Capacitatea producatorilor locali de a acoperi cererea de consum a fost erodata, in primul trimestru, de presiunea costurilor cu forta de munca si de concurenta importurilor la preturi foarte scazute, se arata intr-o publicatie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

'Creșterea înregistrată de cererea internă în trimestrul I (7,8 la sută, variație anuală) — record pentru perioada postcriză — s-a datorat în principal consumului populației, pe fondul majorărilor salariale operate pe parcursul anului anterior și al traiectoriei descendente a prețurilor de consum, atribuită în special celor două episoade de reducere a cotei TVA (iunie 2015 și ianuarie 2016). În plus, apetitul de consum al populației a fost stimulat de o serie de măsuri adoptate de marii operatori comerciali în vederea consolidării cotei de piață — extinderea în continuare a rețelelor de distribuție ale marilor lanțuri de comerț modern, dar și intensificarea politicilor promoționale, în special pe segmentul bunurilor alimentare', informează documentul citat.

Potrivit acestuia, principalul segment pe care s-a produs înrăutățirea balanței comerciale în trimestrul I este cel al bunurilor de consum (inclusiv autoturisme), 'în condițiile în care ușoara redresare a volumului livrărilor externe — susținută de exporturile de confecții și de mobilă — a fost complet anihilată de expansiunea importurilor'.

'În acest din urmă caz, un factor semnificativ îl constituie cererea ridicată de mașini second-hand destinate populației. În plus, deficitul comerțului alimentar s-a deteriorat, capacitatea producătorilor locali de a acoperi cererea de consum fiind erodată, pe de o parte, de presiunea costurilor cu forța de muncă iar, pe de altă parte, de concurența importurilor la prețuri foarte scăzute. O înrăutățire a soldului comercial a înregistrat și grupa bunurilor intermediare, o contribuție semnificativă revenind comerțului cu produse chimice, în condițiile în care industria îngrășămintelor este în continuare afectată de închiderea unei companii importante în prima jumătate a anului 2015. În schimb, exporturile de mașini, echipamente și mijloace de transport și-au accentuat dinamica anuală, majoritatea produselor consemnând îmbunătățiri ale cotelor deținute pe o piață europeană în extindere', precizează BNR.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: