AmCham: Proiectul de lege privind statutul ANPC descurajeaza investitorii interesati de Romania si aduce un deserviciu tarii

Data publicarii: 04-07-2016 | Economie

Proiectul de lege privind modificarea statutului Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), aflat in dezbaterea Parlamentului, descurajeaza investitorii interesati de Romania si emite un semnal profund negativ in piata, aducand un deserviciu Romaniei, a declarat, luni, Radu Florescu, vicepresedintele Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania), intr-o intalnire cu presa.

"Există trei criterii foarte importante pentru investitori în România: transparență, stabilitate, predictibilitate. Trei cuvinte-cheie pentru noi și pentru toată piața. Proiectul de lege privind statutul ANPC este unul dintre punctele de mare îngrijorare pentru oamenii de afaceri în România. Este încă un exemplu de inițiativă parlamentară menită să descurajeze investitorii potențiali interesați de România și pe cei care sunt deja pe piață. Este o inițiativă care emite un semnal profund negativ în piață, aducând un deserviciu României", a subliniat Florescu.

El a arătat că proiectul are trei aspecte problematice: lipsa transparenței, reglementarea excesivă și conflictul dintre atribuțiile autorităților statului.

"Este încă o inițiativă fără consultare cu comunitatea de business. Aplicația acestei legi este neclară și cu absența unor criterii clare, este vorba de o amendă de până la 10% din venitul brut, și este neclar cine va avea ultimul cuvânt dintre autoritățile statului. Această lege riscă să fie de formă, în detrimentul substanței", a continuat vicepreședintele AmCham.

Potrivit acestuia, AmCham a transmis deja Parlamentului punctele sale de vedere cu privire la acest proiect.

În aprilie, deputatul PNL Răzvan Mironescu a inițiat un proiect de lege privind statutul ANPC, prin care propune ca Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor să devină o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, independentă, condusă de un Consiliu desemnat de Parlament.

"Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este o autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă. În exercitarea atribuțiilor sale stabilite de prezenta lege, activitatea ANPC nu va fi îngrădită de nicio altă autoritate", prevede proiectul.

Potrivit acestuia, autoritatea este condusă de "un organ colegial" denumit Consiliul ANPC, format din șapte membri — un președinte, doi vicepreședinți și patru consilieri specializați în domeniul protecției consumatorilor. Membrii Consiliului sunt desemnați de Parlament, la propunerea comisiilor de specialitate reunite. Funcția de președinte al ANPC este asimilată celei de ministru, iar cele de vicepreședinte și consilier sunt asimilate celei de secretar de stat.

"ANPC are printre atribuțiile principale desfășurarea activităților de supraveghere în următoarele domenii: servicii financiar-bancare, inclusiv asigurări și servicii prestate de instituții financiare nebancare, servicii de utilități și sisteme de comunicații, produse alimentare, non-alimentare și lanțuri de magazine, proceduri de insolvență a consumatorilor. Are atribuții și în ce privește protejarea consumatorilor împotriva practicilor comerciale incoerente, inclusiv cele practicate de instituțiile de credit, supravegherii activității de analiză și marcare a metalelor prețioase și de expertizare a acestora și a pietrelor prețioase", mai prevede proiectul.

În exercitarea atribuțiilor ce-i revin, ANPC aplică măsuri preventive, sancțiuni contravenționale și sancțiuni complementare.

"În raport cu gravitatea și durata faptei, ANPC poate sancționa contravenientul cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancționării faptei săvârșite cu intenție sau din neglijență de întreprinderi sau asociații de întreprinderi", se arată în inițiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost votat de Camera Deputaților pe 28 iunie și a fost înaintat la Senat, care este Cameră decizională.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: