Simion (AmCham): Avem companii de stat care nu stiu sa foloseasca banii obtinuti din listarea la bursa

Data publicarii: 04-07-2016 | Economie

Exista companii romanesti de stat listate la bursa care nu stiu cum sa foloseasca banii astfel obtinuti si nu au proiecte care sa le permita sa valorifice aceste sume de bani, a declarat, luni, Ionut Simion, presedintele Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), intr-o intalnire cu presa.

"Piața de capital poate fi o sursă alternativă pentru atragerea de capital în România. Dacă România ar reuși să fie considerată o piață emergentă pentru fondurile de investiții, noi am putea să atragem în mod implicit mult mai mulți bani care să ne permită să-i punem în economie", a spus el.

Simion a admis că problema majoră pentru companiile românești de stat este lipsa proiectelor în care să fie valorificate sumele obținute din listare.

"Problema majoră cu care ne confruntăm este că avem companii românești de stat care se privatizează sau își listează o parte din participațiile pe care le au și nu știu ce să facă cu banii. Au bani pe care i-au strâns dar le lipsesc proiectele care să le permite să valorifice și să genereze plus valoarea pe care toți ne-o dorim", a subliniat președintele AmCham.

Până acum au fost listate la bursă companii românești de stat precum Electrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transelectrica și Transgaz, iar statul și-a planificat privatizarea pe piața de capital a Hidroelectrica, atunci când condițiile de piață vor permite acest lucru.

La rândul său, Cristian Agalopol, membru al Consiliului Director al AmCham, a precizat că piața de capital este unul dintre domeniile unde România ar trebui să capitalizeze în viitorul imediat, pentru a reuși să facă din piața de capital o sursă alternativă de finanțare a economiei Românești.

"La ora actuală, gradul de finanțare a economiei românești prin piața de capital este probabil cel mai mic din Europa și nu se poate vorbi de o dezvoltare pe termen lung a economiei, de un suport pe care Guvernul, indiferent de culoarea politică, dorește să-l ofere economiei românești și companiilor locale fără a lua în calcul și posibilitatea de finanțare prin piața de capital", a arătat el.

AmCham reunește peste 400 de companii cu investiții de cel puțin 20 de miliarde de dolari și 250.000 de locuri de muncă în total, reprezentând 24% din PIB-ul României. Din cele 400 de companii, 37% sunt cu capital social românesc, 28% companii americane și 26% companii europene. Totodată, 55% dintre companii sunt multinaționale, 37% sunt IMM-uri, iar 8% reprezintă organizații non-profit.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: