Preturile la alimente vor ramane stabile in urmatorul deceniu (raport FAO/OECD)

Data publicarii: 04-07-2016 | Economie

Cresterea productivitatii in sectorul agricol si extinderea suprafetelor cultivate cu produse agricole in urmatorul deceniu vor face fata majorarii cererii pentru alimente, ceea ce va duce la stabilizarea preturilor si la o perioada mai calma pe pietele agricole, au apreciat, luni, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), informeaza Reuters.

În raportul lor anual privind perspectivele sectorului agricol, FAO și OECD susțin că, până în 2025, consumul de alimente va fi temperat de o creștere economică moderată, încetinirea ritmului de creștere a populației, precum și de o tendință a gospodăriilor de a aloca venituri suplimentare pentru produse non-alimentare, inclusiv în țările în curs de dezvoltare.

Noile prognoze pe zece ani ale FAO și OECD întăresc punctul de vedere, potrivit căruia materiile prime agricole au pus capăt unei perioade de volatilitate crescută, provocată de creșteri de prețuri și probleme de aprovizionare în 2007 — 2008, în condițiile în care încetinirea ritmului de creștere a economiei mondiale duce la reducerea cererii, iar producția solidă duce la acumularea de stocuri de materii prime agricole.

"În condițiile în care ritmurile de creștere a ofertei și cererii sunt relativ egale, prețurile reale la produse agricole sunt preconizate să rămână relativ stabile. Creșterea cererii de alimente este preconizată să fie acoperită prin câștiguri de productivitate, cu modificări modeste ale suprafețelor cultivabile și șeptelurilor", susțin FAO și OECD.

Ca urmare a îmbunătățirii productivității, numărul persoanelor subnutrite din întreaga lume va scădea de la 800 de milioane, în prezent, sau 11% din populația mondială, până la 650 de milioane, sau 8% din populația globului.

Potrivit FAO și OECD, țările în curs de dezvoltare, la fel ca și statele dezvoltate, vor înregistra o creștere mai mare a consumului de zahăr, uleiuri și grăsimi decât cea consemnată de cereale și proteine, pe măsură ce oamenii vor consuma mai multe alimente procesate. De asemenea, în economiile în curs de dezvoltare va continua tranziția cererii spre proteine animale, de genul carne, pește și produse lactate, ceea ce va duce la creșterea prețurilor pentru nutrețuri comparativ cu grâu și orez.

Exporturile agricole vor fi dominate în continuare de un grup mic de țări, mai multe materii prime urmând să fie dependente de o singură țară pentru mai mult de 40% din fluxurile de export în 2025, precum Brazilia pentru zahăr și soia boabe susțin FAO și OECD.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: