Sobolewski (BVB): Emisiunea de titluri de stat pentru populatie stabileste o legatura intre lumea financiara si societate

Data publicarii: 07-07-2016 | Economie

Lansarea titlurilor de stat destinate populatiei stabileste legatura intre lumea financiara si societate, ofera posibilitatea diversificarii plasamentelor si pune bazele educatiei financiare, a declarat, joi, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski.

"Cred că această emisiune are o mare importanță, pentru că stabilește o legătură între lumea financiară și societate, populație. Oferă, de asemenea, oamenilor posibilitatea de a-și diversifica modalitățile de a investi bani și pune bazele educației financiare, care are o importanță crucială pentru dezvoltarea economică a României", a explicat șeful BVB.

Potrivit acestuia, emisiunea trebuie urmată și de alte inițiative de acest fel.

"Suntem cu adevărat capabili și încrezători că putem să facem posibile și alte proiecte ambițioase pentru a susține prosperitatea economiei românești și, în final, prosperitatea populației", a adăugat Sobolewski.

Titlurile de stat pentru populație, lansate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), vor putea fi achiziționate în perioada 11 — 29 iulie 2016, valoarea nominală fiind de 100 de lei, scadența la doi ani, iar dobânda de 2,15% pe an, a anunțat joi ministrul de resort, Anca Dragu.

"Dobânda este 2,15% pe an. Considerăm că este o dobândă atractivă pentru economisire. Orice persoană de peste 18 ani are acces la aceste titluri, indiferent dacă este rezidentă sau nerezidentă, valoarea este de 100 de lei și am pus o limită superioară de 100.000 de lei pentru o persoană fizică", a explicat Anca Dragu, într-o conferință de presă.

Astfel, o persoană interesată se prezintă la ghișeul uneia dintre băncile intermediare cu un act de identitate și poate cumpăra titluri cu numerar sau prin transfer bancar. Beneficiarii titlurilor pot fi toate persoanele fizice rezidente și nerezidente, în vârstă de peste 18 ani. O persoană fizică poate cumpăra maximum 1.000 de titluri de stat. Acestea pot fi achiziționate, fără comision, de la cele patru bănci intermediare, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank și Banca Transilvania.

Sursa: Agerpress