Negritoiu: Emisiunea de titluri de stat pentru populatie va duce la dezvoltarea pietei de capital; este nevoie si de educatie financiara

Data publicarii: 07-07-2016 | Economie

Emisiunea de titluri de stat pentru populatie, lansata de Ministerul Finantelor Publice, va duce la dezvoltarea pietei de capital din Romania, insa trebuie insotita de programe de educatie financiara si de mai multe instrumente de credit, a declarat, joi, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu.

* Populația va putea cumpăra titluri de stat în perioada 11-29 iulie, la o dobândă de 2,15% pe an

"ASF salută organizarea acestei emisiuni și, mai ales, implicarea și participarea Guvernului. Felicit Ministerul Finanțelor pentru că, în strategia de management al datoriei, a ajuns la un program care sper să se transforme într-o activitate curentă, iar emisiunile să se adreseze în mod curent și cetățenilor români. Noi asistăm astăzi la lansarea unui program. Emisiunea de anul trecut a fost o emisiune pilot, a testat piața, a fost destul de bine plasată, dar trebuie însoțită de educație financiară", a apreciat Negrițoiu, la conferința de lansare a emisiunii.

El s-a declarat convins că această emisiune va duce la dezvoltarea pieței de capital din România, însă a subliniat necesitatea promovării mai multor instrumente de credit pe această piață.

"România nu are încă acele certificate corporative pe termen scurt, din cauză că o lege, cea a Cambiei și Biletului la Ordin, care datează din 1934, nu a fost amendată. (...) Însă, în ultimii zece ani, s-au dezvoltat fondurile de investiții, iar băncile membre ale consorțiului (de intermediere a titlurilor, respectiv BCR, BRD, Banca Transilvania și Raiffeisen Bank — n. r.) sunt cele mai active pe piața de capital, dar pe piață trebuie puse mai multe instrumente de credit", a subliniat președintele ASF.

El a reamintit succesul de care s-a bucurat emisiunea de obligațiuni a municipiului București și a adăugat că astfel de emisiuni, municipale, trebuie să devină o obișnuință.

Sursa: Agerpress