ANCOM: Consultare publica pe proiectul de decizie si caietul de sarcini pentru o noua licitatie de televiziune digitala terestra

Data publicarii: 08-07-2016 | Economie

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat, vineri, spre consultare publica, proiectul de decizie si caietul de sarcini pentru organizarea unei noi licitatii, in vederea acordarii celor doua multiplexuri nationale de televiziune digitala terestra si celor 26 de multiplexuri regionale si 18 locale nealocate pana in prezent, se arata intr-un comunicat de presa al arbitrului telecom, transmis AGERPRES.

"Alocarea multiplexurilor se va face printr-o procedură de selecție competitivă care presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă inițială prin care să indice categoriile și numărul de multiplexuri pe care dorește să le achiziționeze. În funcție de existența sau nu a unei cereri mai mari decât oferta, licitația poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depășește oferta, pentru celelalte categorii desemnarea câștigătorilor făcându-se pe baza ofertei inițiale. După ce se stabilesc câștigătorii și prețurile pentru fiecare multiplex solicitat, pentru categoriile cu mai multe multiplexuri, licitația va continua cu o rundă de alocare în care multiplexurile vor fi repartizate ofertanților câștigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceștia vor fi dispuși să le plătească pentru a obține o anumită alocare a frecvențelor", notează ANCOM.

Potrivit sursei citate, toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani, iar câștigătorii vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a posturilor de televiziune imediat după acordarea licenței de către ANCOM. Câștigătorii multiplexurilor naționale vor avea obligația de a pune în funcțiune un număr de cel puțin 36 de emițătoare, în cel mult doi ani de la data acordării licențelor, în timp ce câștigătorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie să pună în funcțiune cel puțin un emițător în fiecare zonă de alocare în termen de un an de la primirea licenței.

Taxa minimă de licență, care reprezintă prețul de pornire în cadrul licitației pentru fiecare din cele două multiplexuri naționale, este de 300.000 de euro, iar pentru multiplexurile regionale și locale aceasta variază între 10.000 de euro pentru un multiplex regional pentru București și 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localități care nu este reședință de județ. Taxele de licență au fost stabilite de guvern în luna februarie 2014.

În ceea ce privește condițiile de acordare a licențelor, ANCOM menționează faptul că, pentru a fi admis în procedura de selecție, candidatul trebuie să fie persoană juridică (societate comercială) română sau străină, să fi depus toate documentele prevăzute în mod complet și corect, iar durata de funcționare prevăzută în actul constitutiv să fie de cel puțin 10 ani de la data intrării în vigoare a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio. 

"În situația în care candidatul depune ofertă pentru multiplexurile naționale, cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursă de la înființare, dacă aceasta este mai scurtă de 3 ani, trebuie să fie de minimum 2.000.000 de euro. Nu pot participa la licitație mai multe companii care fac parte din același grup", se arată în comunicatul citat.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune și televiziune, servicii multimedia suplimentare și alte date asociate de identificare transmise de la stațiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulație digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvență.

Prin intermediul fiecărui multiplex național se vor furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii țări, în timp ce multiplexurile regionale și locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un județ, respectiv o localitate.

Documentația licitației poate fi consultată pe pagina de Internet a ANCOM, iar persoanele interesate pot formula și transmite observații și propuneri până la data de 8 septembrie 2016.

ANCOM a organizat, până în prezent, trei licitații pentru acordarea de multiplexuri digitale terestre.

În luna iunie 2014 s-a finalizat prima licitație pentru acordarea multiplexurilor digitale naționale, în urma căreia au fost alocate trei multiplexuri naționale către Societatea Națională de Radiocomunicații SA (Radiocom), compania câștigând multiplexul acordat condiționat "free to air", și alte două multiplexuri din banda UHF contra sumei de 1,02 milioane de euro, reprezentând taxă de licență.

Totodată, nouă multiplexuri digitale regionale au fost adjudecate în urma unei licitații ce s-a finalizat în luna februarie 2015. Companiile câștigătoare au fost: Regal — care și-a adjudecat un multiplex regional (Râmnicu Vâlcea) pentru suma de 8.010 de euro, Cargo Sped — care a câștigat un multiplex regional (Sibiu) pentru care a achitat suma de 8.001 de euro, 2K Telecom — care și-a adjudecat cinci multiplexuri regionale (patru în București și unul în Ploiești), pentru care a achitat suma de 52.000 de euro, compania Radio M Plus — care a obținut un multiplex regional (Iași), contra unei sume de 10.000 de euro și Digital Video Broadcast — care și-a adjudecat un multiplex regional (Satu Mare) pentru suma de 8.000 de euro.

În urma celei de-a treia licitații desfășurate de ANCOM, care s-a finalizat în luna mai 2015, au fost adjudecate 5 noi multiplexuri regionale și locale, iar companiile câștigătoare au fost: Info Total Press SA — cu 3 multiplexuri (două regionale — în Suceava și Botoșani, și unul local în Bacău) pentru suma de 18.200 de euro, TV Sat 2002 a câștigat un multiplex regional în Buzău pentru suma de 8.000 de euro și Grup Est Security SRL, care și-a adjudecat un multiplex regional în Piatra Neamț pentru suma de 41.600 de euro.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: