HORA: Statul va castiga anual 300 de milioane de lei din impozitul specific de la baruri si restaurante

Data publicarii: Astazi, 08-07-2016 | Economie

Statul va castiga anual 300 de milioane de lei din impozitul specific de la baruri si restaurante, de 15 ori mai mult decat din impozitul pe profit, se arata intr-un comunicat al Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), remis vineri AGERPRES.

Doar 5% dintre restaurantele și barurile din România plătesc impozit pe profit, iar încasările statului din această taxă ajungeau, în 2013 de exemplu, la suma de 20 de milioane de lei pe an, spun reprezentanții HORA. Conform acestora, după ce se va introduce impozitul specific, care prevede ca toți operatorii să plătească o taxă, indiferent dacă au sau nu profit, încasările la bugetul statului vor crește de 15 ori. Cel mai mic bar sau restaurant dintr-o comună va achita în jur de 1.000 de lei pe an, sumă care nu poate afecta activitatea firmei respective.

Impozitul specific votat recent de Parlament este, pentru industria HORECA, un pas înainte pentru o concurență loială, iar patronatul HORA îl consideră binevenit în industria ospitalității. Asociația HORA este alături de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FTPR) în susținerea acestui impozit, care va ajuta la transparentizarea pieței de restaurante.

Dacă președintele Klauss Iohannis va promulga Legea impozitului specific votată la sfârșitul lunii iunie în Parlament, hotelurile, barurile și restaurantele vor plăti, începând din 2017, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de nivelului profitului, un impozit special, calculat pe numărul de locuri de cazare sau mărimea spațiului alocat activității.

"Nu este corect ca doar 5 % din jucători să declare că înregistrează profit la sfârșit de an, pentru că nu este real. Din estimările noastre, mai mult de jumătate din restaurantele și barurile din România sunt profitabile, adică de 10 ori mai mult decât ce se declară. Altfel, cum s-ar putea explica faptul că trecem zilnic, de mulți ani, pe lângă restaurante și baruri care funcționează de atâta vreme? Dacă ar fi avut pierderi an de an, s-ar fi închis de multă vreme", a spus Dragoș Petrescu, președintele HORA.

În urma analizei pieței s-a ajuns la o formulă de calcul prin care cel mai mic bar sau restaurant dintr-o comună va achita (conform legii votate în Parlament) 1.078 de lei pe an (adică 90 de lei pe lună), iar cel mai mare restaurant din București va plăti un impozit specific de 38.439 de lei pe an (adică 3.202 lei pe lună).

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, pe 28 iunie, un proiect de lege prin care impozitul pe profit este înlocuit cu un impozit specific în industria turismului, la hoteluri și unități de alimentație publică.

"O să vă dau câteva exemple cu privire la acest impozit. Un restaurant de 100 de metri pătrați din zona B a municipiului București ar avea de plătit 15.120 de lei pe an. Acest impozit se calculează pe baza unei formule care are mai multe variabile printre care sezonalitate, spațiu tehnic, gradul de ocupare, gradul de încadrare a unității în localitatea respectivă. Un bar sau o cafenea de 70 de metri pătrați din zona A a Bucureștiului ar plăti impozit de 8.060 de lei pe an, un hotel de 3 stele cu 100 de locuri de cazare din zona A a municipiului Brașov are o valoare de 24.400 de lei pe an, iar la o pensiune de trei margarete și 50 de locuri de cazare din zona A a stațiunii Predeal ar reveni un impozit de 4.400 de lei pe an", a arătat deputatul PSD Mircea Dobre, inițiatorul proiectului.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: