Standardele europene, ''pasaportul'' firmelor romanesti de constructii pe piata unica

Data publicarii: 04-12-2006
Standardele europeneInvestitii substantiale, standarde inalte de calitate si imaginatie pentru a gasi combinatia optima intre cele doua. Sunt ingredientele necesare pietei constructiilor in urmatorii ani. Integrarea Romaniei va insemna pentru constructorii romani respectarea standardelor impuse de UE pentru a face fata pietei unice, dar si oportunitatea de a beneficia de fonduri structurale, aflam din ultimul numar al Eu-Ro Newsletter remis BankNews.ro.

Calitatea cimentului, atent monitorizata

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului este in plin proces de preluare a standardelor recunoscute in tarile Uniunii Europene. Sunt preluate din mers noile standarde emise de Comisia Europeana. Este un pas esential intrucat numai cu respectarea standardelor europene producatorii romani pot vinde oricarei tari din Uniune.

Prin marca CE aplicata, este certificat faptul ca produsele respecta cerintele de calitate: rezistenta si stabilitate, securitate la incendiu, eficienta energetica, protectia mediului.

Produsele sunt monitorizate de organisme de certificare formate din specialisti, experti in constructii, care au rolul de a confirma daca un anumit produs respecta standardele impuse. Exista 15 organisme de certificare la nivel national (Bucuresti, Cluj, Oradea, Timisoara) care, in urmatoarea  perioada vor fi comunicate la nivelul UE pentru a fi recunoscute si pentru a putea activa in Uniune.

In legislatia nationala a fost preluata lista standardelor europene si a specificatiilor tehnice recunoscute in domeniul produselor pentru constructii.

Este vorba despre 313 standarde, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 729/2006 ( Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 729/2006). MTCT a sprijinit tehnic si financiar Asociatia de Standardizare din Romania, care a adopat prin traducere aproximativ 740 de standarde din domeniul constructiilor.

Eurocodurile, finalizate intr-un an la nivel european

Pe langa pachetul de standarde, Comisia Europeana a lansat programul de unificare a metodelor de proiectare a structurilor pentru constructii in cadrul unei serii de standarde europene denumite generic Eurocoduri. Scopul acestui demers este facilitarea liberei circulatii a serviciilor pe piata unica europeana. 

Termenul preconizat de Comisie pentru finalizarea elaborarii pachetului de Eurocoduri este decembrie 2007.

Comisia Europeana recomanda ca, pana in martie 2010, fiecare stat membru sa elaboreze versiunile nationale ale Eurocodurilor si sa elaboreze anexe nationale.

De exemplu, versiunea Romaniei trebuie sa includa specificul tarii - risc seismic, regim climatic - astfel incat sa poata fi implementata. MTCT are in curs de derulare aceasta actiune care presupune in principal: reproiectarea fondului national de reglementari tehnice, in cadrul unui Cod unic de proiectare, executie, exploatare si postutilizare a constructiilor; elaborarea versiunilor nationale ale Eurocodurilor, pe masura adoptarii lor de catre Comitetul European pentru Standardizare.

Pentru cativa ani, coduri de tranzitie

Pana la finalizarea si intrarea in vigoare a Codului unic si pana la elaborarea intregului pachet de Eurocoduri si a anexelor nationale aferente, a fost lansata o  serie de coduri de tranzitie. Acestea sunt destinate proiectarii structurilor din care au fost deja publicate codurile privind bazele proiectarii structurilor, actiuni in constructii, proiectarea seismica a cladirilor, proiectarea structurilor din zidarie, proiectarea constructiilor cu pereti structurali de beton armat, proiectarea structurilor de fundare directa.

Infuzie de fonduri structurale

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este o oportunitatea si pentru piata constructiilor intrucat pe langa fondurile bugetare vor intra importante fonduri structurale, a afirmat Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

"Sunt fonduri substantiale care vor fi utilizate pentru proiecte de infrastructura rutiera, feroviara, urbana, retele de canalizare, etc", a aratat presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

Gheorghe Polizu considera ca in acest moment piata constructiilor se confrunta cu o lipsa a fortei de munca calificate. Din acest motiv, considera Polizu, sunt firme care nu angajeaza unele lucrari.

De asemenea, exista preocupare pentru asigurarea de cofinantare a proiectelor care pot fi realizate cu sprijinul fondurilor europene.
Pentru lucrarile de constructii de anvergura o solutie o reprezinta formarea clusterelor pe piata constructiilor in urmatoarea perioada, apreciaza presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

Tendinta viitorului: serviciile specializate

Specialistii din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului considera ca in urmatoarea perioada va exista tendinta specializarii firmelor de constructii pe furnizarea anumitor servicii.

Firmele mici/medii se vor axa pe realizarea lucrarilor de instalatii, finisaje, reabilitare termica, reparatii de acoperisuri, anexe gospodaresti, reconstruire si amenajari. Piata reamenajarilor reprezinta intre 20 si 25% din volumul total al pietii constructiilor, cu perspective de crestere.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: