Dezbaterea Romania Competitiva arata ca Agricultura necestita investitii de 1,1 miliarde de euro pana in 2020

Data publicarii: 14-07-2016 | Economie

Dezbaterea Romania Competitiva pe domeniul Agricultura arata ca trei masuri necesare pentru dezvoltarea sectorului, respectiv stimularea asocierii producatorilor, refacerea structurii primare de irigatii si dezvoltarea invatamantului la sate, necesita investitii de 1,1 miliarde de euro pana in 2020, a declarat joi, la finalul dezbaterii, Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Astăzi (joi — n.r.) ne-am întâlnit la Casa Academiei Române reprezentanți ai Guvernului, ai Băncii Naționale, ai gazdei, ai Academiei Române, instituții care au lucrat la proiectul de strategie economică numit România Competitivă și am abordat un al doilea domeniu, după cel care a fost abordat acum două zile. Acela se referea la debirocratizare. Astăzi am abordat domeniul numit Agricultură. Un domeniu de maximă importanță. Ideea de la care a plecat acest proiect de strategie a fost aceea de a identifica 16 sectoare care pot contribui la creșterea Produsului Intern Brut potențial, fie pe cale capitalul, fie pe calea forței de muncă, fie pe calea productivității", a spus Lazea.

Acesta a explicat că metodologia utilizată a fost ca din strategiile publicate pe site-urile ministerelor să selecteze în grupul de lucru acele obiective care pot cel mai bine să asigure o creștere a PIB-ului potențial.

"În cazul concret al Agriculturii, de pe site-ul ministerului au fost selectate trei astfel de priorități și anume: stimularea asocierilor de producători și comercializarea produselor agricole, apoi este vorba despre refacerea structurii primare de irigații și al treilea, nu în ultimul rând, este vorba de stimularea educației, a învățământului la sate. Acesta din urmă nefiind pe site, fiind undeva între Ministerul Agriculturii și Ministerul Educației. Discuțiile au fost utile, s-a făcut referire la măsuri concrete și la bugete. Pot spune că aceste trei domenii le-am estimat a avea un necesar de circa 1,1 miliarde de euro pentru următorii cinci ani, cumulat până în 2020", a precizat Lazea.

Cea de-a doua sesiune de consultare în cadrul Proiectului 'România competitivă' cu tema 'Agricultura' s-a desfășurat joi, domeniul fiind unul dintre cele mai importante în condițiile în care jumătate din populația României trăiește în mediul rural, potrivit unui document de lucru publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

Potrivit sursei citate, nefinalizarea cadastrului agricol (doar 21% din terenurile și clădirile agricole fiind incluse în cadastru până în februarie 2016) scade valoarea activelor, le face greu tranzacționabile și impietează asupra rezultatelor economice.

"Reticența fermierilor români de a intra în structuri asociative cu scop lucrativ (1% din total) reduce economiile de scală și îngreunează investițiile în infrastructură. Mai puțin de 15% din suprafața amenajabilă cu sisteme de irigații este, de fapt, irigată în anul 2015, în timp ce schimbările de climă afectează grav recoltele în jumătatea de sud a țării. Învățământul profesional agricol a fost redus drastic din 1995, iar agricultorii români nu beneficiază de o consultanță de specialitate conform practicilor din UE. Doar 7% au studii agricole", potrivit documentului Ministerului Economiei.

Printre obiectivele documentului de lucru se află creșterea la 20% până în 2020 a ponderii fermierilor mici și mijlocii incluși în structuri asociative cu scop lucrativ, reabilitarea și modernizarea infrastructurii principale de irigații pe o suprafață de 820.000 ha până în anul 2020 și revigorarea învățământului agricol și a consultanței agricole printr-o creșterea până la 20% a ponderii fermierilor cu studii agricole.

Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a lansat marți, 5 iulie, dezbaterea publică a documentului strategic "România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă". Proiectul include o serie de 16 sesiuni consultative pe baza celor peste 90 de măsuri economice care pot contribui la definirea unei viziuni de consens pentru o creștere economică sustenabilă până în anul 2020.

Consultările pe marginea strategiei se vor desfășura în perioada 12 iulie—16 septembrie.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: