Constantin: Ceea ce face astazi Guvernul tehnocrat este o ignorare a nevoilor fermierilor romani si o amenintare la adresa agriculturii

Data publicarii: 14-07-2016 | Economie

Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, sustine ca legea care prevede o alocare de peste un miliard de euro pentru refacerea sistemului national de irigatii, votata la finele lui 2015, reprezinta un prim pas necesar pentru a repara ceea ce s-a pierdut in ultimii 25 de ani, insa "ceea ce face astazi Guvernul tehnocrat este o ignorare a nevoilor fermierilor romani si o amenintare la adresa agriculturii romanesti".

"Ce face astăzi Guvernul tehnocrat este o ignorare a nevoilor fermierilor români și o amenințare la adresa agriculturii românești în general. Legea votată în 2015 este un prim pas necesar pentru a repara ceea ce s-a pierdut în ultimii 25 de ani. Declarația de astăzi (joi — n.r.) a ministrului Irimescu (ministrul Agriculturii, Achim Irimescu — n.r.) arată nepăsare și lipsa de responsabilitate pentru soarta fermierilor români", precizează Daniel Constantin într-o declarație transmisă joi AGERPRES.

Reacția lui Constantin vine în contextul unei afirmații făcute de actualul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit căreia legea adoptată anul trecut de Parlament care prevede alocarea unor sume de bani pentru refacerea sistemului de irigații din România nu va produce efecte.

Potrivit fostului ministru al Agriculturii, în octombrie 2015, Parlamentul a votat o lege care prevedea o alocare totală de peste un miliard de euro, pe o perioadă de cinci ani (2016-2020), pentru investiții în sistemul de irigații, iar una dintre cele mai importante prevederi viza plata de către fermieri a unui abonament anual de 20 de lei pentru irigarea culturilor.

"În octombrie 2015, Parlamentul a votat o lege de care agricultura românească are foarte mare nevoie. Actul normativ prevede o alocare totală de peste un miliard de euro, pe o perioadă de cinci ani (2016-2020), pentru a sprijini investițiile în sistemul național de irigații. Una dintre cele mai importante prevederi ale acestui act normativ se referă la plata de către fermieri a unui abonament anual de 20 de lei pentru irigarea culturilor. Guvernul din care făceam parte, prin Ministerul de Finanțe, și-a dat acordul pentru alocarea întregii sume, respectiv 1 miliard de euro, începând cu 2016. La elaborarea bugetului, în decembrie 2015, Guvernul tehnocrat a alocat numai 35 de milioane de euro pentru aceste investiții primordiale pentru agricultura românească", afirmă Daniel Constantin.

Acesta susține că nici cele 35 de milioane de euro alocate nu vor fi cheltuite, deoarece nu a fost aprobată Strategia pentru Reabilitarea Sistemelor de Irigații.

"Grav este că nici măcar acești bani nu vor putea fi cheltuiți, pentru că nu a fost aprobată Strategia pentru Reabilitarea Sistemelor de Irigații. Îi reamintesc domnului Irimescu că la moțiunea simplă din luna mai, a promis că va aproba strategia într-o săptămână, deși trebuia să facă acest lucru din decembrie 2015. Iar de atunci au trecut două luni în care nu s-a ținut de cuvânt", a precizat fostul șef de la Agricultură.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat joi, la Iași, că legea adoptată anul trecut de Parlament care prevede alocarea unor sume de bani pentru refacerea sistemului de irigații din România nu va produce efecte.

Acesta susține că, din lipsă de resurse financiare, Ministerul Finanțelor nu va mai aloca, de anul viitor, fonduri pentru investiții în infrastructura principală de irigații.

"În afară de fondurile pe care le-am prevăzut în bugetul pe acest an, în anii viitori nu vom avea niciun fel de ban, pentru că, la momentul adoptării Legii 269, Ministerul Finanțelor nu și-a dat avizul pentru a avea acel miliard. Miliardul este pe hârtie, cu excepția sumei prevăzute pentru acest an", a afirmat Achim Irimescu.

Potrivit Legii 269/2015 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4 din 25 martie 2015 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activității de îmbunătățiri funciare, 'Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub condiția asumării de către Guvern a Strategiei sectorului de irigații, va primi în perioada 2016—2020 suma de 1,015 miliarde euro necesară reabilitării infrastructurii principale de irigații, după cum urmează: în anul 2016, 145 milioane euro, urmând ca în următorii 4 ani fondurile alocate să crească anual cu circa 17%, astfel încât să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiții multianual'.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: