Lira turceasca in cadere, dupa ce premierul turc a anuntat o tentativa de lovitura de stat

Data publicarii: 16-07-2016 | Economie

Lira turceasca a scazut la cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani in raport cu dolarul american, dupa ce premierul turc, Binali Yildirim, a anuntat ca un grup din cadrul armatei turce a incercat sa rastoarne Guvernul, iar fortele de securitate au fost convocate "sa intreprinda tot ce este necesar", relateaza Reuters.

*ALERTĂ LIVE UPDATE șeful Statului Major luat ostatic (Anadolu) (FOTO / VIDEO) Lira turcească scăzuse la închidere cu 5%, la 3,0300 lire/dolar.

"Ați văzut cele mai recente titluri din Turcia? Probabil că are legătură cu ele. Acest avânt al dolarului este foarte mult influențat de știri", a spus Vassili Serebriakov, specialist în domeniul pieței valutare la Credit Agricole din New York.

Prim-ministrul turc a denunțat vineri seară o "tentativă ilegală" a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul, potrivit unui canal de televiziune, informează AFP și Reuters.

Binali Yildirim a adăugat că cei implicați în ceea ce a descris ca o tentativă de lovitură de stat a unui grup din cadrul armatei vineri vor plăti prețul cel mai ridicat, notează Reuters.     "Aceasta este o încercare de revoltă, nu îi vom lăsa să câștige", a spus Yildirim, citat de Xinhua.

Ulterior, armata turcă a anunțat printr-un comunicat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea și a menține drepturile omului.

Într-un comunicat trimis prin e-mail și citat de canalele TV din Turcia, armata a declarat că toate relațiile externe existente ale Turciei vor fi menținute și statul de drept va rămâne prioritar.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: