Fronea (ANAF): Autoritatea vamala din Romania trebuie sa devina actorul principal in securizarea frontierelor UE

Data publicarii: 18-07-2016 | Economie

Autoritatea vamala din Romania trebuie sa devina actorul principal in domeniul securizarii frontierelor Uniunii Europene, a declarat Dorel Fronea, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), la Bruxelles, in cadrul lucrarilor Sesiunii Plenului Organizatiei Mondiale a Vamilor.

"Cooperarea transfrontalieră și dezvoltarea dialogului instituțional cu mediul de afaceri reprezintă principala pârghie în combaterea traficului ilicit la frontieră. Autoritatea vamală din România trebuie să devină actorul principal în domeniul securizării frontierelor UE și al protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene în această parte a Europei", a spus Dorel Fronea, citat într-un comunicat al instituției remis, luni, AGERPRES.

În perioada 14-16 iulie 2016 s-au desfășurat la Bruxelles lucrările Sesiunii Plenului Organizației Mondiale a Vămilor, organism interguvernamental independent a cărui principală misiune vizează creșterea eficienței administrațiilor vamale.

"La lucrări au participat conducători ai administrațiilor vamale din cele 180 state membre ale Organizației Mondiale a Vămilor. Delegația română, care a participat la lucrările Sesiunii Plenului Organizației Mondiale a Vămilor, a fost condusă de domnul Dorel Fronea, vicepreședinte al ANAF și coordonator al Direcției Generale a Vămilor din Romania și al structurilor vamale. În cadrul reuniunii au fost abordate probleme privind armonizarea regimurilor vamale, lupta împotriva fraudelor vamale, folosirea sistemului armonizat de descriere și codificare a mărfurilor, întărirea capacității administrative a autorităților vamale, rolul important al tehnologiei informației la derularea operațiunilor vamale, gestionarea riscului, managementul coordonat al frontierei, comerțul electronic, cooperarea între autoritățile vamale și fiscale, cooperarea între autoritățile abilitate în aplicarea legii și lupta împotriva traficului ilicit cu bunuri culturale", informează sursa citată.

Cu această ocazie, a fost semnat Aranjamentul Administrativ Comun privind Proiectul Pilot de dezvoltare a unor linii comerciale sigure care vizează intensificarea schimbului de informații între birourile vamale amplasate în porturile cu un volum mare de activitate, cu beneficii îndeosebi la îndeplinirea formalităților vamale pentru agenții economici autorizați.

Dorel Fronea a avut întâlniri bilaterale cu șefii administrațiilor vamale din Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Ungaria și Suedia, în vederea intensificării cooperării în domeniul vamal, cu secretarul general al OMV, Kunio Mikuriya, și cu directorul general al Direcției Generale O.L.A.F, stabilind cu aceștia un calendar de întâlniri, urmând să vină în vizită la autoritatea vamală din România, în perioada imediat următoare.

"În vederea intensificării cooperării transfrontaliere și a combaterii traficului illicit cu mărfuri, în perioada următoare va avea loc o întâlnire cu directorul general al Serviciului Vamal, din Republica Moldova, Vitalie Vrabie, iar la sfârșitul lunii august, la inițiativa părții române, va avea loc o întâlnire trilaterală în România, la care vor participa Vitalie Vrabie din Republica Moldova și Roman Nasirov, președintele Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei", precizează ANAF.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: