Costin Borc: Romania este interesata de mentinerea unei baze industriale solide in Uniunea Europeana

Data publicarii: 20-07-2016 | Economie

Romania este interesata de mentinerea unei baze industriale solide in Uniunea Europeana, cu o acoperire echilibrata la nivelul statelor membre, astfel incat sa se atinga obiectivul politic de 20% pondere a industriei in PIB-ul UE pana in 2020, a declarat Costin Borc, viceprim-ministru si ministru al Economiei, la Bratislava, la prima reuniune informala a Consiliului COMPET.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, principalele teme de discuție în cadrul reuniunii au fost: transformarea digitală a industriei și a companiilor europene, mobilizarea investițiilor inteligente pentru transformarea industriei și disponibilitatea viitoare a forței de muncă.

Viceprim-ministrul Costin Borc a evidențiat că tranziția la economia digitală este deosebit de importantă pentru România și a prezentat Strategia 'România Competitivă', cu cele 16 acțiuni prioritare, între care potențialul industriei TIC și al sectoarelor creative reprezintă piloni cheie pentru creștere economică. În același timp, strategia prevede necesitatea pregătirii forței de muncă pentru a răspunde cerințelor impuse de transformarea digitală și de adaptare a sistemului de educație la cerințele industriei TIC și a sectoarelor creative.

Oficialul român a menționat obiectivele naționale din domeniu, respectiv: definirea cadrului adecvat de funcționare pentru industria TIC și a sectoarelor creative, relansarea creșterii prin dezvoltarea abilităților profesionale adecvate, adaptarea sistemului educațional la cerințele pieței și aplicarea unui cadru fiscal favorabil dezvoltării.

Totodată, ministrul Economiei a semnalat necesitatea eliminării decalajului digital din zonele rurale, inclusiv prin acordarea unor facilități pentru instalarea companiilor din industria TIC în aceste zone, necesitatea ca angajații să fie pregătiți pentru acceptarea transformării digitale, precum și adaptarea cadrului de reglementare la era digitală.

Oficialul român a subliniat, în intervenția sa, necesitatea unei cooperări strânse între industrie, partenerii sociali, universități și autoritățile publice din domeniul educației și al economiei pentru a anticipa impactul transformării digitale și al progresului tehnologic și necesitățile de instruire pentru viitoarele generații.

În opinia acestuia, educația STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), în special în domeniul matematicii, al antreprenoriatului, al contabilității și al abilităților digitale "sunt de importanță deosebită pentru atingerea scopului nostru comun de transformare digitală".

Nu în ultimul rând, demnitarul român a susținut adaptarea curriculei de învățământ în funcție de aceste necesități și dezvoltarea sistemului de educație aplicativă la nivel liceal și universitar, iar fondurile structurale ar putea fi utilizate și pentru stimularea companiilor care oferă stagii pentru studenți.

Potrivit ministerului de resort, în cadrul sesiunii plenare, în contextul discuțiilor referitoare la măsurile necesare transformării digitale a industriei și a companiilor europene, miniștrii COMPET au fost de acord că pentru promovarea inovării sunt necesare condiții adecvate pentru investitori și noi modele de afaceri și au recomandat schimbul de bune practici referitor la centrele de inovare și Huburile inovative.

Costin Borc a partcipat în data de 18 iulie la prima reuniune informală a Consiliului COMPET, secțiunea piața internă și industrie, organizată pe durata președinției slovace a Consiliului UE. La lucrările de la Bratislava au mai participat Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei Europene, comisar pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, responsabil pentru Fondul European pentru Investiții Strategice, Elzbieta Bienkowska, comisar pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri și Carsten Pillath, director general pentru afaceri economice și competitivitate din cadrul Secretariatului General al Consiliului UE.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: