VIDEO UPDATE Achim Irimescu: Am luat toate masurile pentru a preveni intrarea in Romania a pestei porcine africane

Data publicarii: 20-07-2016 | Economie

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat miercuri ca au fost luate toate masurile necesare pentru prevenirea intrarii in Romania a pestei porcine africane.

"Pesta porcină africană, (...) din păcate, (...) este la granița României. Se află în Ucraina și noi am luat toate măsurile, împreună cu Ministerul de Interne, pentru a preveni intrarea în România, pentru că trebuie spus — este o maladie pentru care nu există vaccin și, în cazul în care ar pătrunde într-o anumită zonă, toate animalele trebuie ucise", a precizat Achim Irimescu, într-un briefing, la Palatul Victoria.

Întrebat dacă Executivul a adoptat o hotărâre prin care să se interzică intrarea în țară a alimentelor posibil purtătoare de virusul pestei porcine africane, Irimescu a răspuns: "Nu încă".

Președintele ANSVSA, Radu Roatiș Chețan, a anunțat pe 13 iulie că Autoritatea vrea să promoveze o hotărâre de Guvern prin care să poată restricționa intrarea în țară a alimentelor posibil purtătoare de virusul pestei porcine africane.

"Este o boală (pesta porcină africană — n.r.) cu dimensiuni economice uriașe și am să vă dau un singur exemplu: într-un focar în Lituania, la o fermă de 20.000 de capete, au avut cheltuieli de 4 milioane de euro. Vă dați seama că România are 3 milioane de porci și avem o industrie de profil și fermieri care s-au ridicat prin investițiile pe care le-au făcut. Promovarea acestei Hotărâri de Guvern alături de alte ministere care au competențe în domeniu, vorbesc de Ministerul de Interne, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor prin Autoritatea Națională a Vămilor, ne va da posibilitatea să luăm măsuri restrictive privind circulația dinspre statele afectate către România. În felul acesta vom interzice inclusiv intrarea cu alimente care sunt purtătoare de virus, verificarea tuturor transporturilor și cu precădere dirijarea acelor transporturi de animale numai în posturile de inspecție la frontieră autorizate din punct de vedere european", afirma Roatiș, într-o dezbatere publică organizată de ANSVSA.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: