China critica noile taxe la importurile de otel adoptate de Comisia Europeana

Data publicarii: 30-07-2016 | Economie

Decizia Comisiei Europene de a introduce taxe anti-dumping pentru barele de otel provenite din China ofera "o protectie nejustificata industriei siderurgice din Uniunea Europeana", a anuntat vineri Ministerul chinez al Comertului, transmite Xinhua.

În urma unei anchete demarate în 2015, executivul comunitar a decis, vineri, că barele de oțel utilizate în construcții care sunt importate din China vor fi supuse unor taxe de 18,4 până la 22,5% pentru o perioadă de cinci ani. "UE poate impune taxe anti-dumping pentru produsele provenite din terțe țări dacă o anchetă demonstrează că aceste produse au intrat în UE la prețuri de dumping care provoacă daune industriei din UE" precizează Comisia Europeană.

În replică, Ministerul chinez al Comerțului a apreciat că decizia Comisiei Europene este incorectă pentru că s-a bazat pe obiectivele ridicate privind marjele de profit ale producătorilor de oțel din UE și că nu există motive justificabile pentru introducerea de noi taxe în contextul crizei prin care trece industria mondială. De asemenea, Ministerul chinez al Comerțului susține că importurile de bare de oțel din China nu afectează industria din UE deoarece majoritatea acestor importuri au mers spre Marea Britanie și Irlanda pentru a acoperi necesitățile de pe aceste piețe.

China, care produce peste jumătate din oțelul mondial, este acuzată de SUA și Europa că practică o politică de dumping pe piețele mondiale și că încalcă acordurile comerciale în dauna producătorilor din alte țări. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a vizitat recent Beijingul, a subliniat că există o legătură directă între diminuarea supra-capacităților de producție ale Chinei în sectorul oțelului și acordarea de către UE a statutului de economie de piață pentru China.

Potrivit Comisiei Europene, în prezent UE aplică 37 de măsuri anti-dumping pentru importurile de produse de oțel dintre care 15 vizează produsele de oțel provenite din China. În paralel Comisia derulează șase anchete cu privire la importurile de produse din oțel iar patru din aceste anchete vizează produse din China.

În cazul în care UE va acorda Chinei statutul de "economie de piață ", acest lucru va îngreuna capacitatea blocului comunitar de a impune noi taxe anti-dumping.

Sursa: Agerpress